Kirsten en Valiente
Kirsten en Valiente Foto: Privébezit

Kirsten Butorac: “Ik probeer altijd mijn gevoel te volgen en naar Valiente te luisteren”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Jong paard starten

Hoewel Kirsten Butorac tweeënhalf jaar geleden eigenlijk niet op zoek was naar een nieuw paard, werd ze op slag verliefd op Valiente, een toen nog maar vijf maanden oude Lusitano x PRE-kruising. Met de kennis die de amazone in de afgelopen jaren heeft opgedaan probeert ze haar jonge merrie nu zo paardvriendelijk mogelijk op te leiden.

Droom 

Na jarenlang kennis te hebben opgedaan durfde Kirsten het tweeënhalf jaar geleden wel aan om een jong paard aan te schaffen. “Ik heb eigenlijk altijd jonge paarden opgeleid, maar dan van anderen”, steekt ze van wal. “Toch heb ik altijd al de droom gehad om ooit zelf een jonge paard te kopen en deze op te leiden met de kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan.”

“Door naar paarden en hun karakters te luisteren in plaats van ze naar mij te laten luisteren, heb ik veel geleerd. Toen ik Valiente voorbij zag komen, was ik eigenlijk op slag verliefd en wist ik meteen dat ik voor haar wilde gaan; mijn eigen ‘blanco blad’.” 


Foto: Privébezit

Openstellen 

“Van alle paarden waar ik in de afgelopen jaren mee gewerkt heb, heb ik iets geleerd. Ik vind het belangrijk om mij open te stellen voor de paarden, zodat er een fijne connectie en wederzijds vertrouwen kan ontstaan. Daar kom je uiteindelijk veel verder mee, dan met het simpelweg opdragen van oefeningen.”

“Met die gedachte ben ik ook met Valiente aan de slag gegaan. Ze is onlangs drie geworden en haalt nu al ontzettend veel plezier uit het werk. Alles wat we samen doen, doen we vanuit ontspanning. Ik streef ernaar om haar alles in vrijheid aan te leren, zodat ze zelf keuzes kan maken.”


Foto: Privébezit

Gevoel volgen

“Ik vind haar fysiek nog niet sterk genoeg om echt aan het zadelmak maken te beginnen, maar daar zijn we wel al rustig naartoe aan het werken. Zo besloot ik laatst tijdens een wandeling het inparkeren nog eens mee te pakken en spontaan voor het eerst op haar rug te gaan zitten; gewoon omdat het toen goed voelde. Ik probeer in alles mijn gevoel te volgen. Als je luistert naar je paard, weet je vanzelf wanneer je een stap verder kunt gaan of een stap terug moet doen.”


Foto: Privébezit

Toekomstbeeld

Kirsten droomt ervan om haar merrie vanuit horsemanship de hogere dressuuroefeningen aan te leren. “Zonder sporen en zonder bit; dat is hoe ik het voor me zie. We hebben in de afgelopen jaren een sterke band kunnen opbouwen en zijn nu een mooie basis aan het leggen, dus ik hoop op deze voet verder te gaan. Ik heb met andere paarden nog nooit zo’n connectie gevoeld als ik met Valiente heb, dus ik ben benieuwd hoe onze toekomst eruit gaat zien!”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding