Herfst www.arnd.nl
Herfst www.arnd.nl

5 Typische herfstgevaren

Welzijn

De herfst gaat nu echt zijn intrede doen. Het wordt kouder, natter en de avond valt razendsnel in. 

Ondanks dat de herfst één van de mooiste seizoenen is, brengt dit jaargetijde voor paarden gevaren die in de andere seizoenen minder van toepassing zijn. 

1. Atypische myopathie

Hypoglycin A is een stof die in de zaden van (gewone) esdoornbomen zit en na opname een dodelijke vergiftiging kan veroorzaken. De spierziekte die optreedt na het eten van esdoornzaden heet atypische myopathie en geeft symptomen zoals verkrampen, snel ademhalen, een rood mondslijmvlies en overmatig zweten. Laat esdoornbomen langs de wei verwijderen of zet het stuk weiland af waar het blad en de zaden in het najaar vallen!


2. Eikelvergiftiging

Vorig jaar waren er een aantal sterfgevallen door het eten van teveel eikels. Vooral groene, onrijpe eikels bevatten hoge concentraties tannine, die de maagdarmwand aantasten en verstoppingen en bloedarmoede kunnen veroorzaken. 

Niet alleen de eikels, maar ook (jonge) bladeren bevatten tannine en kunnen bij een grote opname dezelfde problemen veroorzaken. De maatregelen ter voorkoming hiervan zijn hetzelfde als bij de esdoorn; laat de bomen verwijderen of zet het stuk weiland af.


3. Maïs van het land

In september wordt de maïs van het land gehaald. Een moment wat vaak wordt aangegrepen om wat lekkere verse maïskolfjes te rapen, die na de oogst zijn achtergebleven. Paarden vinden het erg lekker, maar helemaal veilig is het niet. 

Ten eerste is het zetmeel in rauwe maïs erg slecht verteerbaar voor paarden. Dit kan leiden tot koliek, diarree en hoefbevangenheid. Verder bestaat de kans dat er fusarium op de maïskolf zit; een schimmel die een voor paarden giftige stof, een zogenaamde mycotoxine, produceren, namelijk fumonisine.  

Af en toe een kolfje kan geen kwaad, maar laat het daar ook bij!


Stalbenen

Het begin van de herfst is meestal het moment waarop de meeste paarden weer meer op  stal staan en minder op de wei lopen. In de meeste gevallen betekent dit dat de hoeveelheid beweging drastisch naar beneden gaat. 

Dit heeft allerlei negatieve gevolgen voor de gezondheid. Zo daalt de circulatie, waardoor er vocht kan ophopen in de onderbenen. Een typisch verschijnsel na een nacht op stal. Niet levensbedreigend, wel vervelend. 

Na wat beweging worden de benen gelukkig weer dun. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden stalbenen niet veroorzaakt door eiwit in het rantsoen. Regelmatige beweging is het enige wat helpt!  1. Koliek


Ook het spijsverteringsstelsel wordt minder actief als een paard op stal staat. Tel daarbij de verandering in het rantsoen (van nat naar droog voer) op en je hebt een perfect recept voor verstoppingskoliek

Laat de overgang van wei naar stal langzaam verlopen, zorg voor voldoende (vrije) beweging en dat je paard minimaal 16 uur per dag ruwvoer (hooi/kuil) kan eten!
VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.