Trailer
Trailer Foto: Arnd Bronkhost | Arnd.nl

4 Tips voor het onderhouden van je trailer

Welzijn Opvallend Vervoer

Een trailer is vaak een dure aankoop. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je paard veilig van A naar B komt. Maar is je trailer wel altijd zo veilig? Controleer jij bijvoorbeeld regelmatig de remmen, lichten of bodem van je trailer? 

Branchevereniging Bovag geeft je tips over het onderhouden van je trailer.

In Duitsland en België is een APK voor aanhangers verplicht, en dus ook voor paardentrailers. In Nederland is dit niet het geval. Hierdoor komt het regelmatig voor dat paardeneigenaren (onbewust) op pad gaan met een trailer die niet goed functioneert. De Bovag deed de afgelopen jaren regelmatig steekproeven op grote concoursen. Hieruit bleek dat zo’n 85% van de paardentrailers mankementen heeft. Controleer je trailer dus regelmatig.

1. De banden

Het eerste punt waar je je trailer op zou moeten controleren zijn de banden. Deze worden vaak overgeslagen. De banden van je trailer moeten de juiste spanning hebben, maar controleer ze ook regelmatig op hun profiel en let er op dat er geen scheurtjes in zitten. Om uitdroging en scheuren (en daarmee klapbanden) te voorkomen raadt de Bovag aan de banden na hooguit zes jaar te vervangen. Op de band vind je een code waarmee je de leeftijd kunt controleren.

2. Verlichting

Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook zeker voor je medeweggebruikers. Controleer regelmatig of alle verlichting nog werkt. Zo voorkom je ongelukken wanneer je bijvoorbeeld plotseling moet remmen of wanneer je afslaat.

3. De breekkabel

Een klein, maar zeker niet onbelangrijk onderdeel van je trailer is de breekkabel. De breekkabel zorgt ervoor dat de rem geactiveerd wordt zodra de trailer los komt van de auto. Op deze manier komt de trailer tot stilstand en blijft niet nog een kilometer onbeheerd doorrijden. Controleer regelmatig of de breekkabel niet versleten is en let erop dat je deze op de juiste manier aan je auto bevestigd.

4. Professioneel onderhoud

Naast bovenstaande dingen die je regelmatig zelf kunt controleren, is het ook verstandig je trailer eens in de zoveel tijd na te laten kijken door een professional. Deze kan de reminrichting, het chassis en de bodem van je trailer controleren en zo nodig onderhouden. Ook wanneer je je trailer weinig gebruikt, is het verstandig deze te laten controleren. Op deze manier weet je zeker dat jij en je paard veilig onderweg zijn.

Lees ook:

Bron: Bit & Cap