IMG-20201019-WA0001
IMG-20201019-WA0001

Mijn paard, mijn therapeut: Bonita

Welzijn Opvallend

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen over hoe het paard ons helpt in moeilijke periodes. Denk aan een ziekte, burn-out of depressie. Paarden zijn niet alleen ons beste vriend, maar werken ook therapeutisch. Lees het verhaal van Romy en haar Bonita.

De 23-jarige Romy was fulltime aan het werk en stond op het punt om een studie tot anesthesie medewerker te starten. Ze was eigenaar van de KWPN-merrie Bonita, waarmee ze dressuur reed. In februari 2018 kreeg Romy pijn aan haar heup en onderrug. Er volgde meerdere onderzoeken. “Uit deze onderzoeken bleek dat ik het Bertolotti Syndroom heb. Het Bertolotti syndroom is een relatief zeldzame afwijking van de onderste ruggenwervel.”

Verkopen

Romy heeft in september 2018 de keuze moeten maken om haar paard te verkopen. “Mijn paard was een sportpaard. Ik vond het zonde om haar te laten staan en te moeten laten ‘wachten’ tot ik weer wat met haar kon doen.” Samen met een vriendin kocht Romy vervolgens een ander paard, zodat ze de tijd konden verdelen. “Dit was helaas niet te doen. Het was fysiek voor mij te zwaar, dus ik heb voor het paard de keuze gemaakt om deze te verkopen, omdat ik er niet goed genoeg voor kon zorgen.”

Paarden als afleiding

In de tijd dat Romy nog een paard had, zorgde dit voor afleiding. “De paarden zijn nog steeds een grote motivatie voor mij om alle mogelijke oplossing te zoeken, omdat ik weer graag wil paardrijden.”

Opereren in New York

Er zijn wereldwijd maar twee artsen die gespecialiseerd zijn in deze afwijking en het opereren ervan. “We hebben met mijn arts uitgebreid gesproken over mijn opties en zijn overeen gekomen dat opereren voor mij de enige kans geeft op herstel. Dit moet gaan gebeuren in New York. Hier zitten natuurlijk een heleboel kosten aan, die helaas niet allemaal vergoed zullen worden door de zorgverzekering. Daarom hebben we een crowdfunding actie opgezet.”

Ooit weer een eigen paard

“Ik hoop in januari of februari geopereerd te worden. Het duurt dan nog 6 maanden voor ik gerevalideerd ben. Daarna hoop ik mijn leven weer op te kunnen pakken. Ik wil dan ook weer terugkomen in de paarden. Mijn moeder heeft nog een paard, dus daarop ga ik dan weer beginnen. Uiteindelijk hoop ik ooit weer een eigen paard te vinden.”

Bron: Bit & Cap