IMG-20201112-WA0000
IMG-20201112-WA0000

Mijn paard, mijn therapeut: Fantasy

Nieuws

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen over hoe het paard ons helpt in moeilijke periodes. Denk aan een ziekte, burn-out of depressie. Paarden zijn niet alleen ons beste vriend, maar werken ook therapeutisch. Lees het verhaal van Iris (24) en haar paard Fantasy.


Iris kent een zwaar verleden. Ze is als kind uit huis geplaatst op haar twaalfde overleed haar verzorgpaard op de manege. “Ik raakte depressief, had een eetstoornis en beschadigde mezelf. Dat is wel de moeilijkste periode geweest die ik heb tot nu toe heb meegemaakt.” Iris kwam in een behandelgroep terecht die haar weer hielp om ‘normaal’ te functioneren. “Het ging wel iets beter met mij, maar helaas niet goed genoeg. Ik was mezelf echt kwijt.”


Bijzonder paard


De dertienjarige Fantasy kwam op Iris haar pad. Een kleine, ingevallen Tinkermerrie was niet het type paard waar Iris naar op zoek was. Toch trok de foto van Fantasy haar aan en ze ging kijken. “De eigenaar kreeg haar niet te pakken in de wei, maar ik kon meteen naar haar toe lopen en ze liep met me mee de wei door. Ik wist het meteen: dit is het paard voor mij.” Alhoewel Iris en Fantasy meteen een klik hadden, waren de eerste maanden niet makkelijk. “De eerste twee maanden rende ze weg en als ik haar vast had, was ze heel bang en schrok ze van elke aanraking. Maar ze heeft me geleerd dat het allemaal vanzelf wel komt, hoe graag je dingen ook snel wilt doen. Het is een heel bijzonder paard.”


‘Ik wist het meteen: dit is het paard voor mij’


Onzeker


Fantasy heeft Iris heel erg geholpen. Iris: “Ik kwam op mijn achttiende uit de behandelgroep en kocht Fantasy toen ik 20 was. Het ging toen al een stuk beter met mij, al was ik mezelf nog redelijk kwijt en erg onzeker over alles. Fantasy heeft mij geholpen mezelf weer terug te vinden en sterk in mijn schoenen te staan. Ze gaf me elke dag weer een reden om uit bed te komen en daar ben ik haar heel dankbaar voor.”


Angsten overwinnen


Nadat Iris in het bos pijnlijk van Fantasy viel werd ze heel bang. “Ik durfde niet meer. Mijn beste vriendin heeft me geholpen het vertrouwen weer terug te krijgen en toen ze me stiekem los had geklikt in het bos was Fantasy zo braaf.” Fantasy gaf Iris weer vertrouwen: “Ze heeft me geleerd dat angsten er juist zijn om te overwinnen.”


Chronisch ziek


Iris heeft een bijzondere band opgebouwd met Fantasy. “Ik kan alles met haar. Ze hinnikt naar me zodra ik voorbij loop, komt altijd naar me toe en is goudeerlijk.” Iris heeft de chronische ziekte fybromialgie. “Fantasy houdt daar rekening mee. Als ik rijd en pijn in mijn lichaam krijg, stopt ze met lopen. Het is zo bijzonder allemaal.”


Vertrouwen, vriendschap en liefde


Fantasy heeft Iris geleerd om geduld te hebben. “Als ik ongeduldig raak heeft het geen zin om boos te worden. Met opstappen wil ze weleens moeilijk doen, maar ik weet dat het dan aan mij ligt. Dan ben ik te druk in mijn hoofd. Ze geeft me rust en geduld. Vertrouwen, vriendschap en liefde staat heel hoog bij haar.”Bron: Bitmagazine.nl

IMG-20201112-WA0011
IMG-20201112-WA0004