170613046_ABFweb
170613046_ABFweb

I en R: Wat als mijn paard bij een buitenlands stamboek is geregistreerd?

Nieuws

Vanaf 21 april 2021 start de nieuwe wetgeving over het registreren van de locatie van paarden. Dit heeft impact op jou als paardeneigenaar en voor de locatie waar je paard staat. Mieke Theunissen van LTO Nederland beantwoordt de meestgestelde vragen komende tijd op Bitmagazine.nl.

De nieuwe regelgeving houdt in dat alle locaties waar paarden worden gehouden in het centrale systeem moeten worden geregistreerd en een UBN-nummer (Uniek Bedrijfsnummer) krijgen. Een hobbyhouder moet dus ook een UBN aanvragen voor de locatie waar hij paarden houdt. De houder van de paarden moet ervoor zorgen dat de gegevens van de paarden in de centrale database komen. De locatiehouder hoort de locatie te registreren. Het registratiesysteem is vanaf 12 april beschikbaar voor houders van locaties. Houders van paarden kunnen al aan de slag.

Wat als mijn paard bij een buitenlands stamboek is geregistreerd?

Mieke vertelt: “Als jouw paard in het buitenland geregistreerd staat maar in Nederland verblijft, moet je het paard via een paardenpaspoortuitgevende instantie laten registreren in Nederland. Dit omdat alle paarden in Nederland verplicht geregistreerd moeten zijn. De gegevens van paarden die in Nederland verblijven, worden nu ook al via jouw paspoort uitgevende instantie doorgegeven aan de RVO. Hier komt nu nog de verplichting van de registratie van verblijfplaatsen bij.”

De regel voor paardenhouders om een buitenlands paard in Nederland te laten registreren is dus geen nieuwe regel. Alle paarden die in Nederland verblijven, moeten in de centrale databank van RVO.nl geregistreerd staan. Paspoort uitgevende instanties zijn bevoegd om deze gegevens aan te leveren. Het buitenlandse paard heeft geen nieuw paspoort nodig, maar moet enkel geregistreerd worden in Nederland. Het KWPN is één van de Nederlandse paspoort uitgevende instantie en kan het paard dus in Nederland registreren. Hiervoor hebben ze een speciaal formulier ‘registratie gegevens buitenlandse paspoorten’ op hun website. Bij het KWPN kan je dus ook niet-KWPN paarden laten registreren. Er zitten kosten verbonden aan het in Nederland registreren van je buitenlandse paard. Meer over de registratie van buitenlandse paspoorten kun je lezen op de website van het KWPN.

Daarnaast is er sinds midden april 2021 ook een tweede manier gekomen om buitenlandse paarden te registreren. Dit wordt nog verder uitgewerkt door de instanties. Zodra hier meer informatie over is melden we dit op de website van Bit.

Op welke termijn moet ik het veulen van mijn merrie registreren? Het antwoord op deze vraag lees je morgen op Bitmagazine.nl.

Bron: Bit & Cap