170613047_ABFweb
170613047_ABFweb

I&R: Hoe wordt gegarandeerd dat deze registratie niet voor andere doeleinden wordt gebruikt?

Nieuws

Vanaf 21 april 2021 start de nieuwe wetgeving over het registreren van de locatie van paarden. Dit heeft impact op jou als paardeneigenaar en voor de locatie waar je paard staat. Mieke Theunissen van LTO Nederland beantwoordt de meestgestelde vragen komende tijd op Bitmagazine.nl.


De nieuwe regelgeving houdt in dat alle locaties waar paarden worden gehouden in het centrale systeem moeten worden geregistreerd en een UBN-nummer (Uniek Bedrijfsnummer) krijgen. Een hobbyhouder moet dus ook een UBN aanvragen voor de locatie waar hij paarden houdt. De houder van de paarden moet ervoor zorgen dat de gegevens van de paarden in de centrale database komen. De locatiehouder hoort de locatie te registreren. Het registratiesysteem is vanaf 12 april beschikbaar voor houders van locaties. Houders van paarden kunnen al aan de slag.


Hoe wordt gegarandeerd dat deze centrale registratie niet voor andere doeleinden wordt gebruikt?


“De registratie van paarden gebeurt op grond van de Diergezondheidsverordening die in 2016 door de Europese Commissie is gepubliceerd. In de nationale regelgeving mag bepaald worden dat de gegevens ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. Privacyregels zijn vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).”


“De nationale database is van de Rijksoverheid. De RVO heeft deze database opgezet en beheert het. Het is zeer aannemelijk dat overheden inzicht zullen vragen om te controleren of alle gegevens van de betrokkenen overeenkomen. Dit gaat wel volgens de privacywetgeving. De RVO moet bijhouden met wie ze de gegevens delen en dit kan opgevraagd worden. Je bent verplicht, als je persoonsgegevens van derden hebt, dat je een lijst bijhoudt waarin staat met wie je de gegevens deelt”, legt Mieke Theunissen uit.


Lees morgen het antwoord op de vraag: Krijg ik straks inzicht in mijn registratiegegevens?


Bron: Bitmagazine.nl