7
7

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 7)

Welzijn Horsemanship

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.

Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!

Oefening 7 – Hopen en proberen

Je wilt dolgraag een stapje verder zetten in het werken met je paard. Na eindeloos stappen en draven over grondbalkjes, wil je nu toch letterlijk en figuurlijk de sprong gaan wagen. Je bouwt een hindernisje, niet overdreven natuurlijk, 20 centimeter is om te beginnen al helemaal goed. Gelukkig helpt een vriendin bij het bouwen van de hindernis en het goed leggen van de drafbalkjes. Nu maar hopen dat je paard er zin in heeft, nog één volte en dan ga je het proberen…

Twijfel

Petra over twijfel: In het woord ‘proberen’ zit twijfel. Wanneer je aan jezelf of je paard twijfelt, is dit onbewust zichtbaar in jouw lichaamstaal. Je straalt onzekerheid uit. Een angstig type paard zal hierop reageren door ook onzeker te worden. Een dominant paard za boos worden met de achterliggende gedachte: als jij de leiding niet neemt dan neem ik die wel.”

Oefening

Is bovenstaande situatie herkenbaar? Misschien niet één op één, maar toch… wel of niet buitenrijden, aanspringen in de galop waaruit je paard laatst raar wegsprong, rijden in de buitenbak waarin de vorige keer een voor jou onzichtbare kabouter stond…Bedenk: jij bent de leider van je paard, je weet dat hij datgene kan wat je van hem vraagt. Dus je stel je paard je vraag vol zelfvertrouwen en help hem met jouw hulpen en stem de goede richting in.

Leadrope door het halster


Wanneer je jouw paard wilt trainen met een halster, moet wel goed passen. Het mag niet los hangen. Door de 4,5 meter leadrope er doorheen te knopen, krijg je (mocht dat nodig zijn) veel meer controle over het hoofd van je paard en voorkom je dat het halster gaat draaien en in het oog van je paard komt.
Bevestiging: Je staat aan de linkerkant naast het hoofd van je paard. Je haalt de musketonhaak (let op: deze moet klein genoeg zijn) van de leadrope door de linkerkant van de onderste halsterring van buiten naar binnen. Dan draai je de leadrope één keer over de neusriem heen en haal je de leadrope aan de rechterkant van het halster van binnen naar buiten door de rechter (onderste) ring van het halster. De musketonhaak maak je vervolgens vast aan de bovenste ring aan de rechterkant van het halster. (Let op dat de scherpe kant van de musketonhaak naar de buitenkant zit).

Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!

Petra Vlasblom geeft op 3 december een Bit webinar over dit onderwerp, schrijf je gauw in #gratis

Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser