10
10

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 10)

Nieuws

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.


Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!


Opdracht 10 – Leiderschap hernemen


Even terug naar opdracht 8. Je bent je bewust van de situaties waarin jouw paard de leiding even overneemt, oftewel: richting en tempo bepaalt. Hoe los je dit op in de drie gevallen die je hebt opgeschreven. De oplossing ligt altijd in zachtheid, rust & respect. Dus nu plotseling even een flinke ruk aan je teugels geven wanneer je paard onder je wegloopt, is niet de gewenste oplossing. Afhankelijk van de gedraging van je paard kun je hem opnieuw wijzen op je persoonlijke ruimte of hem belonen wanneer hij gewenst gedrag laat zien.


Oefening


Even terug naar de 3 momenten in opdracht 8, waarin je paard eventjes de regie overneemt. Verdeel de momenten in de volgende oplossingen:Oefen met het draaien met de leadrope om je persoonlijke ruimte duidelijk te maken. Op het moment dat je paard één stapje achteruit doet, stop je meteen met draaien. Als je jouw paard leidt en je wilt dat je paard stopt, geef je dit aan met het opsteken van je hand. Het is de bedoeling dat hij je persoonlijke ruimte hierbij blijft respecteren, zie foto’s.
a. Je paard moet opnieuw respect tonen voor jouw persoonlijke ruimte (foto’s).


b. Jouw paard is wel respectvol maar heeft verkeerd gedrag aangeleerd, je beloont hem wanneer hij juist gedrag laat zien (filmpje).Deze tweejarige merrie steigert en probeert te slaan wanneer je niet snel genoeg het hek van de wei opendoet. De merrie is gewend om richting en tempo te bepalen. In haar ongeduld om naar de wei te komen probeert ze haar baasje steeds sneller op te jagen. Met succes. De situatie wordt van kwaad tot erger. Dit is zo’n geval waarbij onbewust verkeerd gedrag is aangeleerd. En dat moet doorbroken worden…


Leadrope door het halster
Wanneer je jouw paard wilt trainen met een halster, moet wel goed passen. Het mag niet los hangen. Door de 4,5 meter leadrope er doorheen te knopen, krijg je (mocht dat nodig zijn) veel meer controle over het hoofd van je paard en voorkom je dat het halster gaat draaien en in het oog van je paard komt. 
Bevestiging: Je staat aan de linkerkant naast het hoofd van je paard. Je haalt de musketonhaak (let op: deze moet klein genoeg zijn) van de leadrope door de linkerkant van de onderste halsterring van buiten naar binnen. Dan draai je de leadrope één keer over de neusriem heen en haal je de leadrope aan de rechterkant van het halster van binnen naar buiten door de rechter (onderste) ring van het halster. De musketonhaak maak je vervolgens vast aan de bovenste ring aan de rechterkant van het halster. (Let op dat de scherpe kant van de musketonhaak naar de buitenkant zit).Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!


Morgen lees je meer over lichaamstaal ontwikkelen


Petra Vlasblom geeft op 3 december een Bit webinar over dit onderwerp, schrijf je gauw in #gratis


Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser

0K9B7070
0K9B7278
0K9B7318