9
9

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 9)

Nieuws Horsemanship

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.

Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!

Opdracht 9 – Je persoonlijke ruimte claimen

Je herkent het wel: je paard staat graag op je lip of loopt soms heel dicht achter je. Goed, in een spannende situatie wil je hem ondersteunen en mag hij leunen op je. Maar in alle andere gevallen moet hij leren op eigen benen te staan en een respectabele afstand van je te houden en dient hij anderhalve meter van je vandaan te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je paard jouw persoonlijke ruimte al behoorlijk heeft ingeperkt. Maar… het is nooit te laat om dit te corrigeren! Bovendien: duidelijkheid over de persoonlijke ruimte vereenvoudigt het leiderschap

Oefening

Verwissel het halstertouw door een 4,5 meterlijn. Zo hebben jij en je paard iets meer ruimte. Ga tegenover je paard staan, op anderhalve meter afstand van zijn hoofd. Blijft hij netjes staan? Chapeau! Komt hij naar je toe, dan draai je met je lijn om hem op afstand te houden. Belangrijk: meteen stoppen met draaien wanneer je paard een stapje terugzet. Wanneer je paard netjes blijft staan, probeer je jouw persoonlijke ruimte wat te vergroten door een stapje achteruit te vragen. Doe dit wederom door met het touw te zwieren. Let op: richt op zijn boeg (natuurlijk zonder hem te raken) zodat hij netjes recht achter uit stapt.

Alle artikelen van ons Bit Membership platform - waaronder deze 14-daagse challenge - vind je hier!

Morgen lees je meer over leiderschap hernemen.

Petra Vlasblom geeft op 3 december een Bit webinar over dit onderwerp, schrijf je gauw in #gratis

Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser