Publiek
Publiek Foto: Arnd Bronkhost | Arnd.nl

Het gevoel dat je bekeken wordt

Training Mental Coaching Opvallend

Heb je altijd het gevoel dat je bekeken wordt? Dat mensen het over jou hebben, je evalueren en je bespreken? Deze vorm van faalangst komt vaker voor dan je denkt. Waar het voor sommigen enkel vervelend is, is het voor anderen een aanwezig en slopend gevoel. 

Maar wat kun je er zelf aan doen? Lees hier tips om met dit zelfbewustzijn om te gaan.

Het ergste dat je kunt doen als je spanning of angst voelt opkomen, is het ontkennen. Als je bijna aan de beurt bent om je proef te rijden en je voelt dit bekende en knagende gevoel in je buik, kun je dit beter accepteren. 

Zeg tegen jezelf: ‘Ik weet wat er gebeurt, maar het kan en zal mij geen kwaad doen.’ Dit gevoel zal er ook niet voor zorgen dat je opeens niet meer kan rijden. Dat je deze gevoelens toestaat wil niet zeggen dat je je prestaties ervoor moet inleveren: het betekent alleen dat je accepteert dat het een onderdeel van het hier en nu is. Zodra je dat inziet, zal je spanning langzaam wegebben.

Neem het heft in handen

Je traint alleen of met begeleiding en ineens staan al deze vreemde en minder vreemde mensen naar je te kijken. Je bent het middelpunt van de belangstelling en dat vind je op zijn zachtst gezegd niet leuk. Misschien zijn de mensen die naar je kijken je ouders, vroegere instructeurs of stalgenootjes. Je kent ze, maar voelt je er niet minder ongemakkelijk bij. We zijn echter geneigd om wat mensen over ons denken te overschatten.

Het grootste gedeelte van de tijd hebben ze ook nog andere dingen om zich zorgen om te maken. Bovendien wensen deze mensen je over het algemeen geen kwaad toe. Als er al mensen zijn die jouw prestaties wél naar beneden willen halen door kwade gedachten over te brengen, laat ze. Het zal alleen maar in je voordeel werken als zij hun energie en focus verspillen aan jou, terwijl jij je lekker focust op het rijden! Leer om te zeggen: ‘Kom maar op, ik doe hier mijn voordeel mee!’

Generale repetitie

Niets werkt zo goed als oefenen. In dit geval wil je jezelf leren om te begrijpen dat er geen gevaar is. Neem daarom iedere mogelijkheid om je proef of andere prestatie te oefenen met publiek, supporters of concurrentie aan. 

Nodig je vrienden of stalgenoten uit om bij je les te kijken en stel je voor dat je je belangrijkste wedstrijd aan het rijden bent. 

Stel je voor dat je trainer aan de bakrand staat te kijken hoe jij het doet. Pak de situatie met beide handen aan en laat zien wat je in huis hebt. Leer jezelf dat je ook kan rijden als er mensen kijken. Hoe meer je dit ervaart, of het nu in het echt of door voorstellingsvermogen is, hoe meer zelfvertrouwen je hebt tijdens je volgende wedstrijd.

Bron: Horse Network