151005177_ABFweb
151005177_ABFweb

12 signalen dat je paard naar de tandarts moet

Nieuws

Hoe vaak ga jij naar de tandarts? Of, als je niet gaat, weet je dan wat er met je gebit gebeurt? Je eigen gebit, maar ook dat van je paard heeft onderhoud nodig. Het is goed om minimaal één keer per jaar een paardentandarts naar het gebit van je paard te laten kijken. Maar je paard kan ook zelf aangeven dat hij problemen met zijn gebit heeft. We zetten 12 signalen voor je op een rij.


1. Rommelen met het bit

Als je paard heel erg kauwt op het bit, zijn mond open doet tijdens het rijden of misschien wel zijn tong over het bit gooit, zou dat aan het bit kunnen liggen, maar het kan ook dat hij last van zijn tanden heeft. Soms zitten er tanden in de weg en moet er bijvoorbeeld een zogeheten ‘wolfstand’ getrokken worden, omdat je paard daar last van heeft als je een bit in doet.

2. Morsen of proppen maken van het hooi

Als je een prop hooi in de voerbak van je paard vindt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Zeker wanneer je ze vaker vindt. Ook als je paard heel erg morst tijdens het eten van zijn hooi (dus hooi uit zijn mond laat vallen, niet omdat hij te grote plukken neemt), is het tijd om een tandarts te laten komen.

3. Met zijn hoofd slaan

Als je paard met zijn hoofd slaat tijdens het rijden, kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je te veel druk op de teugels, past het bit niet goed of accepteert een paard het bit simpelweg niet. Maar een paard kan ook met zijn hoofd slaan omdat hij last heeft van zijn gebit en dat voelt als je gaat rijden.

4. Gewichtsverlies en verminderde conditie

Als je paard niet goed kan kauwen, kan hij bijvoorbeeld minder voedingswaarden uit zijn hooi opnemen. Ook neemt hij minder voer op, waardoor hij gewicht verliest. En als hij niet goed kan kauwen kan hij eerder last krijgen van een verstopte slokdarm of koliek.

5. Erg langzaam eten

Als je paard ontstoken tandvlees heeft, pijnlijke slijmvliezen of wangen of gebroken kiezen, kan het zijn dat eten steeds moeilijker gaat.

6. Opstandig of schrikachtig worden

Als een paard pijn heeft, kan hij ander gedrag gaan vertonen dan je van hem gewend bent. Zo kan hij tijdens het rijden opstandig worden of slechter teugeldruk accepteren. Het kan ook dat hij schrikachtiger wordt. Ook hier kan een gebitsprobleem de oorzaak zijn.

7. Knoeien met krachtvoer

Als je paard veel voer uit zijn mond laat vallen tijdens het eten, kan het zijn dat hij moeite heeft met kauwen vanwege een gebitsprobleem.

8. Slechte mondgeur

Als je paard haken op zijn kiezen heeft, kan hij minder goed kauwen en kan er ook voedsel achter de kiezen blijven zitten, wat voor rottende tanden of ontstoken tandvlees kan zorgen. Dat kan een slechte mondgeur veroorzaken.

9. Kwijlen zonder bit in

Veel paarden kwijlen als ze een bit in hebben, maar als ze het ook doen zonder een bit, zul je op onderzoek moeten uitgaan. Misschien heeft je paard iets gegeten waardoor hij deze reactie krijgt, maar er kan ook een probleem met zijn tanden of kiezen aan ten grondslag liggen.

10. Slijmerige afscheiding in de neus

Een beetje doorzichtig of wittig vocht in de neusgaten van je paard is normaal, maar als er flink veel slijm uit zijn neus komt, zou dat kunnen duiden op een probleem met het gebit. Er kan natuurlijk ook een andere oorzaak aan ten grondslag liggen, maar het gebit nakijken is verstandig in de zoektocht naar de oorzaak.

11. Kopschuw

Als je paard zich lastig laat aanraken op het hoofd of moeilijk doet met het hoofdstel of halster aandoen, zou dit ook kunnen duiden op gebitsproblemen. Het kan een uiting van pijn zijn dat hij zich liever niet laat aanraken.

12. Uitdroging

Als je paard last heeft van zijn tanden, zou het kunnen dat hij het drinken van koud water vermijdt. Dit kan vervolgens leiden tot uitdroging. Als je hebt vastgesteld wat de oorzaak is en het betreft een gebitsprobleem, zou je kunnen proberen of je paard wel lauw water drinkt tot de tandarts komt.

Lees ook:

Bron: Bitmagazine.nl naar een idee van The Spruce.com