Buitenrit
Buitenrit Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Tien typen paardeneigenaren

Fun Opvallend

Laatst hadden we het al over de tien paardentypen, nu zijn de mensen aan de beurt. 

Horse Collaborative zet de tien typen paardeneigenaren op een rijtje, uiteraard met een knipoog! Welk type ben jij?

1. De alwetende

Dit type paardeneigenaar heeft altijd zijn of haar mening klaar, zelfs wanneer daar niet om gevraagd wordt. Je krijgt opmerkingen naar je hoofd geslingerd als: “Je weet toch dat je paard bokte omdat je je been verkeerd aanlegde,” en “Je paard spookt in die hoek omdat je daar niet genoeg leiderschap toonde.” Bedankt hoor, maar dat kunnen we zelf ook wel uitvogelen.

2. De verzamelaar

Deze paardeneigenaar heeft een ietwat uit de hand gelopen hobby met paarden in alle vormen, kleuren en maten. En vergeet de honden, katten, kippen, schapen en varkens niet. Van rijden of longeren komt het haast nooit, aangezien hij of zij de hele dag poep staat te scheppen.

3. De ‘dierenarts’

Ook wel bekend als de ‘Google-dierenarts’ van de stal. Deze paardeneigenaar is bij elk kwaaltje het eerst om met een ‘diagnose’ te komen. Ook met gezonde paarden is er van alles mis.

4. De ‘paard-in-de-achtertuin’ houder

Dit type paardeneigenaar houdt zijn of haar paard in de achtertuin. Eigenlijk op een te klein stukje, maar wel lekker dicht bij huis. Met slecht weer kan het paard altijd nog in de garage (of in de gang).

5. De Natural Horsemanship-er

Dit type doet alles ‘loos’: boomloos, bitloos, hoefijzerloos, spoorloos, weerstandloos, zweeploos, zadelloos, etc. etc. Paarden voeren, stallen en trainen, alles gaat the natural way.

6. Mevrouw Veiligheid Voorop

Dit type paardeneigenaar komt de deur niet uit zonder bodyprotector, cap met driedubbele beschermingslaag, schoenen met stalen neuzen en het liefst nog een toque voor de mannelijke paardenmens. Op straat lijkt deze combinatie net een kerstboom en het paard wordt standaard tot over zijn oren ingepakt met beschermers.

7. De arm door paarden-eigenaar

Deze eigenaar leeft zelf op water en droog brood, loopt tien jaar in dezelfde rijbroek en slaapt af en toe in de auto, maar het paard staat altijd er op en top bij. Ondanks de kleine portemonnee krijgt het paard het beste voer, de beste stalling, de duurste dekens en dito instructeur.

8. Gierige Gerrit

Gierige Gerrit probeert op alles te besparen. Hoofdstel? Dat kan ik zelf ook wel knopen van strotouwtjes. Afrastering? Kapotte longeerlijnen werken toch ook prima? Als het echt moet rijdt Gerrit het hele land door om de beste tweedehandsjes te scoren.

9. Miss Match

Dit type paardeneigenaar heeft minstens twintig matchende setjes, inclusief dekjes, peesbeschermers, frontriem, halster en halstertouw. Vlak voor het rijden gaan de speciale rijlaarzen aan, waarvan iedereen zich afvraagt hoe ze zo schoon blijven. Het liefst worden de nagels ook nog in de juiste kleur gelakt.

10. De verwaarloosde partner

De verwaarloosde partner - meestal de man - heeft zich gerealiseerd dat zijn vrouw een affaire heeft met een voskleurig beest van één meter tachtig. De beste manier om nog een beetje in the picture te komen is door een eigen paard te kopen. Hij gaat braaf mee en probeert er het beste van te maken.

Bron: Horse Collaborative