140312024_ABFweb
140312024_ABFweb

Laat de binnenhoefslag je helpen

Training Dressuur Opvallend Recht richten

Misschien heb je het niet altijd in de gaten, maar veel paarden zoeken steun aan de rand van de bak als je op de hoefslag rijdt. Hierdoor loopt je paard scheef, bijvoorbeeld met zijn achterhand iets naar binnen. Om te controleren of je paard mooi recht loopt en om hem, als dat nodig is, rechter en beter in balans te krijgen, kan het handig zijn om regelmatig op te binnenhoefslag te rijden.

Controleren en corrigeren

Veel paarden hebben een voorkeur voor links of rechts en het is dan ook de moeite waard eens te controleren of jouw paard wel echt recht loopt. Dit is op de buitenhoefslag soms lastig te merken. Maar als je paard geen steun kan zoeken aan de bakrand, wordt het sneller duidelijk of je paard misschien iets scheef loopt. 

Je kunt er dan aan werken je paard netjes recht, tussen twee benen en twee teugels, te laten lopen. Als je rechtuit rijdt, op een hoefslag, hoort je paard te sporen. Dat wil zeggen dat het binnenachterbeen in het spoor van het binnenvoorbeen loopt en het buitenachterbeen het spoor van het buitenvoorbeen volgt.

Kies een lijn op een paar meter binnen de gewone hoefslag en rijd rechtuit. Controleer of je paard netjes recht loopt of dat hij misschien naar de bakrand trekt. Om dit goed te kunnen merken is het handig om je op een punt te focussen en daar recht naartoe te rijden. Dat kan een object zijn in de bak maar ook bijvoorbeeld iemand die langs de kant staat te kijken. Als jij je ogen op dat punt gericht houdt kun je merken of je paard daar ook daadwerkelijk in een rechte lijn naartoe loopt. Doet hij dit niet, dan kun je dit ook direct corrigeren.

Overgangen

Als je je paard in een tempo recht kunt houden op de binnenhoefslag, probeer dan eens te schakelen in tempo en overgangen te rijden. Corrigeer je paard ook hierbij als je merkt dat hij van de rechte lijn afwijkt. Let erop dat je ook in de hoeken even ver van de hoefslag verwijderd blijft. Jij bepaalt waar je paard loopt en houd de controle. Door regelmatig op de binnenhoefslag te trainen, zul je merken dat je paard rechter wordt en beter in balans komt.

Bron: Dressuur/Horse and Ride