Staken
Staken Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Zo staak je het staken

Gedrag Opvallend

Het is niet leuk om op een stakend paard te rijden. Plotseling stoppen, weigeren voorwaarts te gaan of proberen om te draaien: dit kan allemaal heel eng en soms ook gevaarlijk zijn. 

We geven je enkele tips om hiermee om te gaan en dit gedrag te stoppen.

Staken, het woord zegt het eigenlijk al: je paard stopt met meewerken. Dit kan op allerlei manieren. Denk aan achteruit lopen, bokken, steigeren, omdraaien, weigeren voorwaarts te gaan, op de plaats huppelen. Allemaal erg vervelend, voor zowel jou als je paard.

Achterhaal de reden

Staken heeft bijna altijd een gegronde achterliggende reden. Zoals een gebrek aan vertrouwen, leiderschap, respect of zelfvertrouwen. Zorg dat je ook duidelijk achterhaalt of je paard staakt of oprecht bang ergens voor is. Het kan zijn dat je paard iets ziet of hoort, wat jij niet ziet of hoort. 

Let goed op zijn orenspel. Een angstig paard heeft zijn oren vaak naar voren gericht: richting hetgeen waar hij bang voor is. Een stakend paard zal zijn oren veelal naar achteren dragen.

Medische oorzaak?

Behalve een gedragsprobleem, kan er natuurlijk ook een medisch probleem spelen bij je paard. Zorg dat je dit eerst uitsluit. Misschien heeft je paard wel ontzettend veel last van zijn rug, of heeft hij haken op zijn kiezen.

Routine en gewoontes

Je bent niet de enige ruiter die probeert om een paard te combineren met werk, studie, kinderen en een druk leven. Het kan zijn dat er slechte gewoontes bij insluipen, zonder dat je dit door hebt. Bijvoorbeeld: eindig jij je trainingssessies altijd bij de bakdeur? Je paard kan hierdoor leren dat de bakdeur betekent dat het werk erop zit en iedere keer als je daar in de buurt komt ‘vervelend’ gaan doen. 

Hetzelfde geldt voor buitenritten: zorg dat je niet altijd op hetzelfde pad galoppeert, want dan kan het zo zijn dat je paard daar de volgende keer niet rustig wil stappen. Zorg voor afwisseling en voorkom voorspelbaarheid!

Grondwerk

Hoe is de relatie tussen jou en je paard op de grond? Is het duidelijk voor je paard dat jij de leider bent? Het is heel belangrijk dat je op de grond niet (letterlijk en figuurlijk!) over je heen laat lopen. 

Als jij je paard in het zadel niet de baas bent, ga dan terug naar de basis en start met grondwerk. Pas als je op de grond je zaakjes voor elkaar hebt, kun je dit onder het zadel proberen voort te zetten.

Herken waarschuwingssignalen

Je paard zal niet uit het niets uit zijn slof schieten, maar altijd waarschuwen. Zorg dat je die signalen opmerkt, hoe klein ze ook kunnen zijn. Als je merkt dat je paard licht staakgedrag begint te vertonen: zorg dat je zijn benen in beweging blijft houden en vraag buiging in zijn hals. Houd hem bezig, ook al ga je zijwaarts, zorg dat je blijft bewegen.

Geef niet op

Hoe lastig het soms ook is, hoe graag je ook de handdoek in de ring gooit: geef nooit op! Zorg dat je een consequente en eerlijke ruiter bent naar je paard. En blijf ook eerlijk naar jezelf: wat kun jij en waar liggen je grenzen?

Je staat er niet alleen voor

Vraag om hulp! Dit betekent niet dat je faalt. Het betekent dat je verstandig genoeg neemt om het probleem tussen jou en je paard serieus te nemen. Vraag om hulp van je instructeur, stalgenootjes, dierenarts, coach. Je hoeft het niet alleen op te lossen.

Naar een idee van: Horseandhound