VeulenOpvoeden1
VeulenOpvoeden1

Hoe voed je je veulen op?

Welzijn Opvallend

Na maanden wachten is hij er dan eindelijk: je eerste zelf gefokte veulentje. Tijd om te beginnen met de opvoeding. Maar hoe doe je dat? En wanneer begin je?

Het echte opvoeden van je veulen laat je over aan de merrie, maar het is wel belangrijk dat je veulen handtam wordt. Vooral bij veulens met een sterk of eigenzinnig karakter moet je vroeg beginnen met het verrichten van bepaalde handelingen. Ook is het belangrijk dat je consequent bent. Nee is nee en ja is ja. Het veulen onthoudt deze dingen voor de rest van zijn leven, waardoor je er later veel profijt van hebt.

Halster

Het is verstandig om het veulen direct na de geboorte een halster om te doen. Dat is meestal een geworstel, daarom is het slim de neuzen van moeder en veulen bij elkaar te houden.

Meelopen

Als je de merrie en veulen uit de stal of weide haalt neem je ook het veulen aan het touw mee. Zorg dat iemand anders de merrie vasthoudt, loop langzaam met de merrie en laat het veulen volgen. Ga niet hard trekken aan het touw, maar geef het dier de vrijheid. Als het veulen na een paar weken nog voor zijn moeder uit blijft rennen kun je de merrie een longeersingel aan doen, waar je het veulen aan vast maakt. Doe dit een paar keer en het dier weet niet beter dan dat het naast zijn moeder moet lopen.

Vastbinden

Zet je veulen nooit vast. Het risico dat er ongelukken gebeuren is te groot. Het vastzetten komt vanzelf als je veulen al heeft geleerd mee te lopen en stil te staan.

Voetjes optillen

Begin meteen met het oefenen van het optillen van de voetjes. Dit kun je het beste met zijn tweeën doen, de één houdt het veulen vast en de ander pakt het been en buigt deze. Herhaal dit twee keer per dag zodat het steeds makkelijker gaat.

Laden

Moet het veulen met de trailer mee dan is het het makkelijkste om de trailer of vrachtwagen achterwaarts naar stal te rijden. Het veulen loopt er dan zo in. Zet hem tijdens de rit los naast de moeder.
VeulenOpvoeden
VeulenOpvoeden2
Veulenopvoeden3