160317104_ABFweb
160317104_ABFweb

Deken met hals? Zo voorkom je afgeschuurde manen!

Welzijn Opvallend Verzorging

Ben je van plan je paard te scheren? Dan zul je vast merken dat, na een paar ijskoude dagen, de haren op de hals razendsnel aangroeien. Dat kun je voorkomen door je paard een deken met hals om te doen. Al blijkt dat ook niet alles: met een beetje pech beschadigen de manen door de stof... Kiezen tussen twee kwaden? Gelukkig hoeft dat niet: met deze tips voorkom je afgeschuurde manen!

1. Passen en wassen

Een deken met een verkeerde pasvorm is de voornaamste oorzaak van beschadigde manen - maar ook van die welbekende schuurplekken op de borst en heupen. Het kan even zoeken zijn, maar ook voor jouw paard valt een deken te vinden met een perfecte pasvorm. 

Viezigheid aan de binnenkant van de deken kan er trouwens ook voor zorgen dat het haar van je paard beschadigd. Zet je paard altijd schoon onder de deken en laat je deken dus niet alleen aan het einde van de winter wassen, maar ook een keertje tussendoor.

2. Kies een halve hals of wollen deken

Wanneer je een losse hals aan je deken vast kunt maken, kies dan een dunne, lichte variant: het liefste ongevoerd. Hoe zwaarder de stof, hoe makkelijker broze manen afschuren. Doorgaans zorgt een deken met een ‘halve’, niet-afneembare hals (zo eentje als het paard op de foto draagt) voor minder problemen. Deze valt namelijk wat losser om de nek.

Je kunt er ook, lekker ouderwets, voor kiezen om een wollen deken om de hals van je paard te vouwen. Dit is niet alleen lekker warm en zacht voor de manen, maar ademt ook nog heel goed. Het nadeel is dat zo’n wollen deken niet altijd even netjes blijft liggen, dus het is niet zo geschikt voor een paard dat het merendeel van de dag buiten staat.

3. Maak vlechtjes

Vlecht de manen in, om te voorkomen dat ze in de knoop raken en afbreken. Wie een paard heeft met lange manen heeft dit vast al in zijn of haar routine zitten, maar vlechtjes kunnen ook beschadigingen bij paarden met korte manen voorkomen. Dit omdat de manen zo het beste aan één kant blijven liggen en niet in de war raken door de beweging van de deken en de hals.

Zorg er echter wel voor dat de manen goed schoon zijn voordat je ze invlecht. Spoel de manen het liefste alleen met water en gebruik zo min mogelijk shampoo, om te voorkomen dat je paard gaat schuren. Het enige nadeel van het maken van vlechtjes is dat ze makkelijk uitzakken, dus je moet wel wat extra tijd vinden om de manen met regelmaat opnieuw te vlechten.

4. Gebruik glansspray

Kun je je paard ’s winters niet wassen omdat het te koud is of kost het vlechten je te veel tijd? Dan doet een flinke hoeveelheid glansspray wonderen! Dit maakt de haren zó glad dat er vrijwel geen wrijving ontstaat met de stof van de deken. Kam de manen vervolgens goed door en strijk ze netjes glad voordat je de deken op legt.

5. Knip de manen

Het klinkt misschien niet heel logisch, maar knip – net als bij jezelf – af en toe de dode puntjes van de manen af. Wanneer de gespleten puntjes weg zijn, klitten de manen minder makkelijk en blijven ze niet in de stof haken.

6. Laat manen groeien met olie

Is je paard helaas al een hap manen kwijtgeraakt door zijn deken? Kokosnootolie stimuleert de groei van de manen en voorkomt dat de manen verder beschadigen.

Bron: Bit & Cap, Horse & Hound.