instructie
instructie

Tien dingen waarvan je instructeur vindt dat je ze moet weten

Training Coaching Dressuur

Veel ruiters hebben een instructeur om zichzelf en hun paard in topvorm te krijgen. Volgens instructrice Clarissa Cupolo zijn ze er echt niet alleen voor advies en instructie, ruiter en instructeur moeten partners worden.

De volgende dingen moet je volgens Clarissa weten wanneer je besluit te gaan lessen:

1. Realiseer je dat paardrijden een sport is

Het maakt niet uit welke discipline je beoefent, paardrijden vereist fysieke inspanning. “Je spieren moeten gaan werken en ze gaan pijn doen”, zegt Clarissa. “Mensen die al sinds hun kindertijd rijden weten dit, maar iemand die net begint moet dit zich echt realiseren.”

2. Ken je doelen

Sommige ruiters nemen een instructeur om de basis te leren. Andere werken met een instructeur om het beter te gaan doen op wedstrijd. Hoe dan ook, volgens Clarissa is een instructeur het meest effectief wanneer de ruiter duidelijkheid heeft over zijn doelen op korte en lange termijn. “Iedereen heeft andere doelen en die doelen veranderen misschien in de loop der tijd, maar ruiters moeten duidelijk zijn over wat ze verwachten van een instructeur wanneer ze er een inschakelen”, aldus Clarissa.

3. Ga shoppen voor een instructeur

Een instructeur is het meest effectief wanneer hij ervaren is in de discipline waar jij in rijdt, compatibel is met jouw doelen en op één lijn zit met jouw persoonlijkheid en leerstijl. “Praat met anderen die ook les hebben van die persoon om uit te vinden of het een goede match is”, adviseert Clarissa. “Maak als het kan een ritje op een paard dat gereden is door die instructeur.”

4. Luister

Instructeurs willen het beste halen uit de tijd die jullie samen hebben, dat betekent dat je goed moet luisteren naar hun advies. “Of ik nu op de grond sta of met je aan het rijden ben, ik kan zien wat je moet verbeteren, dus luister naar me”, zegt Clarissa.

5. Stel ook vragen

Het maakt niet uit wat de doelen van de ruiter zijn, de sleutel is het weten hoe de instructie uitpakt op de rijstijl van de ruiter. Vragen stellen is dus een must, aldus Clarissa. “Ben niet bang om toe te geven dat je iets niet begrijpt en vraag me gewoon of ik wil laten zien wat ik bedoel.”

6. Oefen voor jezelf

Instructeurs verwachten dat je dingen oefent die je hebt geleerd, maar dat moet wel vooruitgang laten zien, hoe klein ook. “Oefenen maakt je beter”, vertelt Clarissa. “Maar je moet voor jezelf oefenen - niet voor mij of iemand anders - om je individuele doelen te leren kennen.”

7. Push jezelf

Zelfs de meest goede instructeurs kunnen het harde werk van de ruiter in het zadel niet vervangen. “Je hebt een trainer nodig die op de hoogte is van je discipline en individuele doelen, maar jij moet zelf al het harde werk doen”, aldus Clarissa. “Je maakt vooruitgang wanneer je jezelf steeds een stukje verder pusht elke keer als je rijdt.”

8. Laat je oordelen thuis

Het wordt voor een instructeur erg lastig wanneer een ruiter zijn eigen prestaties te hard beoordeeld. Clarissa zegt dat het belangrijk is dat ruiters het leerproces leuk vinden. “Vooruitgang heeft tijd nodig en het is belangrijk dat je elke kleine verbetering ziet”, aldus Clarissa.

9. Rijd voor jezelf

Volgens Clarissa is een instructeur het effectiefst als ruiters het beste uit zichzelf willen halen. “Rijd voor jezelf en voor je eigen redenen.”

10. Het duurste materiaal maakt je geen betere ruiter

Clarissa zegt dat geld uitgeven enkel aan duur materiaal je nooit een betere ruiter zal maken. “Sommige mensen beginnen met paardrijden en kopen een duur zadel, in de veronderstelling dat ze dan een betere ruiter zullen zijn”, vertelt Clarissa. “Maar geld uitgeven aan materiaal is niet het antwoord, het kost tijd in het zadel en veel oefening om beter te worden.”
Bron: Horse Channel