training
training

Wedstrijdgeheimen

Nieuws

Als je wedstrijden rijdt, hangt je score altijd af van je prestaties in de ring. Alle voorbereidingen in de wereld geven je geen garantie dat je alle punten scoort die er te scoren zijn. Gina Miles won zilver in de eventing op de Olympische Spelen in 2008 en vertelt hoe je meer uit je score haalt.


Geometrie

Het klinkt misschien makkelijk, maar een dressuurproef is eigenlijk een test in geometrie. De jury geeft meer punten aan een paard dat gemiddeld loopt maar alle figuren perfect rijdt dan aan een paard dat prachtig beweegt maar figuren rijdt in de vorm van een ei. Je kunt dus heel veel punten behalen door nauwkeurig te rijden.
“Ik denk dat er vooral op de lagere niveaus weinig ervaring is met voltes”, zegt Gina. “Ruiters daar denken te weinig na over waar een grote volte moet beginnen en eindigen, of hoe ver je rijdt bij een volte van 15 meter. Maak een plattegrond van de bak met de afmetingen, gebruik de letters als referentie en kijk goed wanneer je de middellijn kruist in je volte.”
Gina heeft nog een handige manier om thuis je voltes te oefenen: “Ik vind het leuk om pionnen te gebruiken en een teloefening te doen”, zegt ze. “Als je een grote volte tussen B en E gaat rijden, begint bij de letter B en het 16 stappen is van B naar E, moet je ook weer 16 stappen van E terug naar B hebben.” Als dat niet zo is, is je cirkel niet rond.

Hoeken

Iets anders waar vaak niet over na wordt gedacht is hoeken rijden in je volte. “ Vaak maken mensen geen onderscheid”, aldus Gina. “Als je een grote volte bij A of C rijdt, blijf je uit de hoeken. Als je de volte uitrijdt, ga je wel weer diep de hoek in.” Hoe getrainder het paard, hoe meer hij kan buigen en hoe dieper hij de hoek in kan. Met een jong paard ga je gewoon voor een klein verschil tussen volte en ‘gewone hoek’.

Middellijn

De kortste afstand tussen twee punten - in dit geval A en C - is een rechte lijn. Maar waarom is het dan zo lastig om hem ook echt recht te rijden? Volgens Gina is dit een veel voorkomend probleem. “Tijdens je wedstrijd hoef je alleen maar recht te rijden voor wat extra punten”, vertelt ze. “Maar veel mensen komen op de middellijn en gaan slingeren.”
De eenvoudigste methode om je gevoel voor de middellijn te verbeteren is de hulp van iemand op de grond. “Zorg dat er iemand bij C staat, en oefen het afdraaien op de middellijn. Je zult het misschien honderd keer moeten oefenen om een beetje gevoel te krijgen over waar de middellijn is en om je paard dan ook recht te houden”, zegt Gina. “De hulp hoeft geen expert te zijn, het kan ook je vriend of moeder zijn die kijkt of je op de middellijn draait.”

Voorbereiding

Op de wedstrijddag zelf is je voorbereiding alles. Gina zegt dat het hebben van een exact plan helpt met je prestaties in de ring. “Houd de ruiter voor je in de gaten en zorg ervoor dat je klaar bent wanneer hij of zij afgroet. Geef jezelf veel tijd om de ring te verkennen”, aldus Gina. Ze adviseert om wat warming-up oefeningen te doen waarvan je weet dat ze je paard helpen. “Moet je vijf draf-stap overgangen rijden of een stukje wijken? Ik denk dat het hebben van een routine je helpt wanneer je heel erg nerveus wordt wanneer je de ring in gaat. Als je een plan hebt en blijft rijden tot de jury aangeeft dat je mag beginnen, helpt dat je te focussen op wat je moet doen en raak je niet in paniek.”

Ken de proef

Je zult je proef misschien honderd keer moeten lezen, zelfs dat kun je strategisch doen. “Kijk goed naar de richtingen”, zegt Gina. “Kijk naar gaten tussen de oefeningen door waarin je je paard wat scherper kunt maken. Soms zit er best wat tijd tussen twee figuren en dan heb je net de tijd om wat bij te sturen.”
Houd deze tips de volgende keer dat je wedstrijd hebt in je achterhoofd en je zult zien dat je scores verbeteren!
Bron: Horse Channel