dressuur pony wedstrijd
dressuur pony wedstrijd

Tips om je paard te beschermen tegen ziektes op wedstrijd

Nieuws

We willen allemaal dat ons paard gezond blijft. Dat is logisch. Maar hoe zorg je ervoor dat je paard geen virus te pakken krijgt als je bijvoorbeeld op wedstrijd gaat? Dierenarts Scott Weese geeft op Horse Canada tips om je paard te beschermen tegen ziektes als je wedstrijden rijdt. De tips zijn natuurlijk geen garantie dat je paard geen ziekte oploopt, maar ze verkleinen de kans wel.



Van tevoren:



  • Zorg dat je paard de juiste inentingen heeft. Bespreek eventueel met je dierenarts waar je allemaal op wedstrijd gaat binnenkort en of hij denkt dat je nog andere inentingen nodig hebt. Vooral als je internationale wedstrijden in het buitenland wil rijden is dit belangrijk.

  • Zorg dat je paard fit is voordat je op wedstrijd gaat. Als je paard bijvoorbeeld problemen heeft met zijn gewicht of last heeft van zijn darmen, loopt hij meer risico op een infectie. Gezonde paarden bieden meer weerstand tegen bacteriën.

  • Heb je het idee dat je paard toch een beetje ziek is? Ga dan liever niet met hem op wedstrijd. Als hij al niet lekker is, is de kans dat hij er nog een andere ziekte bij krijgt groter. Daarnaast wil je natuurlijk de ziekte die je paard nu misschien heeft niet overbrengen op de andere paarden op het wedstrijdterrein.

  • Neem, als het kan, je eigen voer en water mee. Dat is niet altijd mogelijk, maar als het kan, is het iets om over na te denken. Door zelf te voorzien in eten en drinken voor je paard, heb je iets meer controle over de kwaliteit van wat je je viervoeter geeft.


Tijdens de wedstrijd:



  • Zorg dat je paard niet direct contact heeft met ‘vreemde’ paarden. Als je zelf meerdere paarden mee hebt of er start ook iemand waarmee je bijvoorbeeld vaak traint of die bij jou op stal staat, is het geen probleem. Bij paarden die je echter nog niet kent, kun je het contact beter vermijden. Naast elkaar rijden in de losrijring is natuurlijk nodig, maar laat de paarden niet neuzen.

  • Deel geen spullen met andere mensen. Zorg dat je paard een eigen wateremmer heeft en zijn eigen borstels. Is er een spuitplaats die door iedereen gebruikt kan worden en wil jij die ook gebruiken? Laat het water een paar minuten lopen en spuit de grond even af. Zo verklein je de kans op ziekte bij je paard.

  • Als er vrije toegang is tot de stallen waar je paard staat tijdens de wedstrijd, zijn er soms mensen die rondlopen en alle paarden aaien. Sommige ziektes kunnen ook door mensen worden overgebracht. Probeer dus te voorkomen dat dit het geval is. Als dit gebeurd, kun je bijvoorbeeld een bordje ophangen dat ze je paard niet mogen aaien. Dat is geen garantie dat mensen zich daar dan ook aan houden, maar het kan wel schelen.


Als je weer thuis bent:



  • Ben attent op mogelijke tekenen van ziekte bij je paard.

  • Ook thuis kan je ziekte verspreiden als je met een paard naar een wedstrijd bent geweest. Wil je er heel zeker van zijn dat de andere paarden op stal het niet krijgen? Dan kun je het paard dat op wedstrijd is geweest het beste een tijdje niet bij die paarden stallen. Dat is echter niet altijd mogelijk. Zet je paard bij voorkeur niet in de buurt van een paard dat zwak of drachtig is.

  • Als je net bezig bent geweest met het paard waarmee je op wedstrijd bent gegaan, was dan je handen goed voordat je naar het volgende paard gaat.


Bron: Horse Canada