Halsstrekken
Halsstrekken

Stéphanie Peters beantwoordt lezersvragen

Nieuws

De bezoekers van Bitmagazine.nl konden dressuuramazone Stéphanie Peters naar aanleiding van een artikel in Bit een vraag stellen over halsstrekken. Lees hier de antwoorden van Stéphanie.


Mijn paard vindt het heerlijk om zijn hals te strekken en ik oefen dit ook vaak. Met trainen en in de les heb ik zelf (en mijn instructrice) het idee dat het erg fijn gaat. Maar in mijn twee proeven die ik nu heb gereden kreeg ik beide keren een vier. Mijn paard moest meer doorlopen, maar dan heb ik zelf het idee dat hij over zijn tempo loopt. Wat kan ik hier aan doen?
-Floor-

“Je moet proberen de gulden middenweg te vinden. Zoals ik het begrijp, verwacht ik dat je paard wat aan impuls en activiteit verliest bij het halsstrekken. Je paard komt waarschijnlijk wat terug in tempo en dat ziet de jury. Het is dus niet de bedoeling om harder te gaan rijden, maar om je tempo te behouden. De jury wil zien dat hij actief voor je been blijft en niet van tempo verandert en dat is iets anders dan gas geven. Het gaat dus om tempocontrole.”

Mijn paard wil maar tot een bepaald punt halsstrekken en dit is niet voldoende. Hoe leer ik hem verder te laten zakken met zijn hoofd?
-Quintus-

“Door hem wat overdreven te laten buigen en met je binnenhand naar binnen te gaan, wijs je hem letterlijk de weg omlaag. Door die buiging en je binnenhand kun je meer lengte in de hals creëren.”

Mijn vraag gaat over de handeling na het halsstrekken, namelijk het weer op maat maken van de teugels. Tijdens een proef heb je maar een kort stuk om de teugels weer op maat te nemen, terwijl je ook net uit een volte komt. Tijdens het oppakken verlies ik altijd aanleuning, terwijl ik tijdens het halsstrekken een heerlijke aanleuning heb. Erg zonde en verwarrend voor mijn paard.
-Sjira van Nek-

“Probeer een klein beetje stelling met je binnenteugel te houden. Ik denk namelijk dat je paard wat tegen de hand komt, maar door die lichte stelling kun je dat voorkomen. Daardoor houd je wat aanleuning en kun je fatsoenlijk uit de volte komen en de teugels op maat maken.”

Bit schreef al eerder over correct halsstrekken. Lees hier dat artikel.