Bit talent adelinde tjalling van den berg, trainingsdagen, drachten
Bit talent adelinde tjalling van den berg, trainingsdagen, drachten

Bit Talentendagen: Adelinde beantwoordt vragen (1)

Nieuws

In aanloop naar de Bit Talentendagen geeft Adelinde Cornelissen antwoord op jouw vragen. Wat de Bit Talent van het Jaar verkiezing precies inhoudt, lees je hier. Deelnemers Astrid Thole en Emma Silke Russchen mailden onderstaande vragen voor een optimale voorbereiding.


Hallo,
Mijn vraag is: hoe kan ik me goed voor bereiden op de fysieke en mentale test? En op wat voor manieren kun je opvallen tijdens het rijden voor Adelinde in de hoofdpiste?
Met vriendelijke groet,
Astrid Thole

Hallo Astrid,

Tijdens de fysieke en mentale test gaat het voornamelijk om balans, focus, ademhaling. Dus niet zozeer hoe groot je uithoudingsvermogen is. Vooral de vaardigheden die je nodig hebt tijdens het rijden zijn belangrijk. Welke oefeningen het Eco-team nu weer voor jullie in petto heeft, weet ik ook niet. Feit is, ze zullen proberen je uit je comfortzone te brengen en kijken hoe je daarmee omgaat. Je kunt denken aan zitten op een balansbal, misschien iets met jongleerballetjes? Belangrijk is niet dat je de oefening in een keer perfect doet, maar hoe ga je om met een nieuwe, vreemde situatie. Raak je in paniek? Geef je op? Of zet je door en zoek je naar een strategie? Waar een wil is, is een weg!

Het mentale gedeelte geeft je inzicht in hoe je bent. De mental coaches zijn uiteraard gespecialiseerd om jou vragen te stellen die je na laten denken over wie je bent, wat je doet, waarom je dingen doet... Om je daarop voor te bereiden zou je dus over zulke vragen na kunnen denken. Hierbij geldt weer: het gaat niet om het perfecte antwoord, er bestaat geen goed of fout... het gaat erom dat jij te weten komt wie je bent en wat je wilt.

Het rijden in de hoofdpiste kun je natuurlijk thuis niet helemaal oefenen. Je weet misschien niet precies hoe jouw paard/pony gaat reageren in een vreemde omgeving. Ook hierbij geldt weer: het gaat niet om een foutloze proef! Het gaat erom hoe je met nieuwe situaties omgaat. Je zult ook aanwijzingen krijgen: wat doe je daarmee? Doe ik het een keer en vergeet ik het daarna weer? Denk ik mee, blijf ik ermee bezig? Het gaat om het willen verbeteren.

Uiteraard zijn er ook dingen die je thuis alvast kunt oefenen. Hoe beter je paard/pony voor elkaar is en hoe beter je je paard/pony kent, hoe makkelijker het rijden wordt. Veel van jullie zullen het misschien best ook zelf even spannend vinden. Hoe ga je daarmee om? Je uitstraling is belangrijk, het gevoel van je rijden, ben je mee in de beweging, hoe is je timing, maak je de overgangen bijvoorbeeld op het juiste moment, ben je consequent?

Kortom, wees jezelf, en sta open om te leren!

[hr]

Hallo,
Ik heb mij opgegeven voor zondag 4 januari aan de talentendag met mijn Fries, maar wat wordt er precies verwacht wat je laat zien? is het het beste om thuis iets te gaan oefenen om dat daar dan te rijden? Of gewoon daar rijden zoals je thuis of in de les ook doet?

Met vriendelijke groet,
Emma-Silke Russchen

Goeiemorgen Emma-Silke,

Of je met een Fries, Haflinger of tuigpaard komt, het maakt allemaal niet uit... Er zijn mensen die roepen: ja, maar ik heb geen goed, groot bewegend paard. Daar gaat het ook niet om! Bovendien: een winnaar heeft een plan, een verliezer een excuus! Dus mensen die dat roepen, zullen even na moeten denken..

Hartstikke leuk dus dat je meedoet met je Fries! Ook de leeftijd, vier jaar, maakt niks uit. Je laat zien wat je kunt. En inderdaad net zoals je thuis doet! Je laat zien dat je weet waar je aan werkt. Bijvoorbeeld: je paard wilt geen stelling of buiging naar rechts. Dan is het niet verstandig om daar niet mee bezig te gaan en te ‘vergeten’. Laat juist zien dat je weet dat dat een dingetje is voor jullie om aan te werken . Het is positief om te  laten zien hoe je daarmee aan de slag gaat om te verbeteren.

Laat tijdens de Talentendagen zien wat je kunt, maar ga de dingen waar je nog een beetje moeite mee hebt, niet uit de weg. Denk er thuis alvast over na wat je wilt laten zien, heb je een plan? En geniet vooral van de nieuwe ervaringen die je opdoet!

Heb jij ook een vraag voor Adelinde? Mail Bit@eisma.nl en wie weet beantwoordt Adelinde volgende week jouw vraag! Geef je hier op en wie weet wordt jij het Bit Talent van het Jaar.