jos kumps
jos kumps

Jos Kumps, onbekende toptrainer

Nieuws

Hij trok jarenlang met springruiter Rodrigo Pessoa de wereld over en bracht meer tijd door met springlegende Baloubet du Rouet dan met zijn eigen vrouw. Grote ruiters als Michel Robert, Athina Onassis en Daniel Deusser kregen les van hem, maar toch kennen niet veel Nederlanders de naam van deze bescheiden Belg. Jammer, want Jos Kumps heeft heel wat te vertellen.


Jos Kumps heeft een verbazingwekkende rij lesklanten. Vader en zoon Pessoa, Leopold van Asten, Dermott Lennon, Bernardo Alves, Toni Leviste, Eric Levallois: Kumps heeft in de dertig jaar dat hij als ruiter, maar vooral als trainer en coach, actief is een indrukwekkend cv opgebouwd. Bovendien maakte hij praktisch alle grote paardensportevenementen mee. Olympische Spelen, World Equestrian Games, EK’s: Jos Kumps was erbij om zijn pupillen bij te staan. Hij vloog talloze keren de wereld over, maar koos er een paar jaar geleden voor om wat meer ‘thuis’ te zijn. In het Belgische Herentals runt hij sinds twee jaar het Jos Kumps Trainingscentrum.

Eerlijk africhten


Het trainen van paarden en ruiters neemt al zijn tijd in beslag. De focus daarbij ligt op het correct laten bewegen van het paard en het onafhankelijk zitten van de ruiter. “Als een paard verkeerd draaft en galoppeert, heeft het geen zin om hem hoge hindernissen te laten springen. Ik zie nog zoveel basisfouten op concoursen. Ook op de grote wedstrijden. Het is jammer hoe het er soms op topniveau aan toe gaat. Er wordt zoveel gevraagd van de paarden en de ruiters. Het zou zoveel beter kunnen en vooral zoveel langer kunnen duren. Nu komt het regelmatig voor dat een paard na een jaar aan de top stuk is. Je moet niet willen winnen ten koste van alles. Daar doe ik niet meer aan mee.” Eerlijkheid richting het paard staat voorop. Trucs als ze hoger laten springen met speciale beenkappen komen er bij Kumps dan ook niet in en afdwingen is uit den boze. “Onze manier werkt blijkbaar, want we hebben al veel paarden die al bijna waren afgeschreven weer aan de gang gekregen, bijvoorbeeld Hello Sanctos. Nu één van de beste paarden van de wereld.”

Meer weten over Jos Kumps, de speciale band die hij heeft met de Pessoa’s, Baloubet du Rouet en zijn trainingsmethodes? Lees het volledige artikel in Bit 220.


 
jos kumps