Albert Voorn vijfde pg
Albert Voorn vijfde pg

Albert Voorn: ‘Over smaak valt niet te twisten’

Nieuws

Op 11, 12 en 13 september geeft oud-olympisch springruiter Albert Voorn dagelijks een springles op Horse Event aan een Bit-lezer. Mijnheer Voorn  is niet alleen een rasechte stilist als het op paardrijden aankomt, hij neemt bovendien nooit een blad voor de mond. We vroegen hem in Bit 228 wat hij vindt van rijstijlbeoordeling in het B-springen.


“Wat is eigenlijk een goede rijstijl”, vraagt Albert Voorn zich af. “Op die vraag heeft de paardenwereld nog nooit een eenduidig antwoord gevonden. Kijk maar eens naar de top van de springsport in ons land: zoveel ruiters, zoveel rijstijlen en de meesten halen er optimale resultaten mee. Wat is dan juist en wat niet? In mijn ogen is de enige correcte rijstijl een stijl waarbij het natuurlijk functioneren van het paarden- en ruiterlichaam wordt gerespecteerd. Op het moment dat je rijstijl tegennatuurlijk en dus storend is, is de rijstijl incorrect. Maar ook met zo’n incorrecte rijstijl kun je zonder problemen bovenaan eindigen.”

“Als ik een rijstijlrubriek zou moeten jureren met een ander jurylid samen, kan dat heel verschillende punten opleveren”, vertelt Albert Voorn. “Nog een aspect van het beoordelen op stijl is de verzorging van ruiter en paard. Ook hier stel ik weer de vraag: wat is correct? Natuurlijk hoort een combinatie er netjes uit te zien, maar de trends van tegenwoordig om maar allerlei kleuren en veel blingbling te dragen, grote plakkaten op de rijbroek en dames met haar dat alle kanten op fladdert, vind ik niks. Maar ja, over smaak valt niet te twisten. Je ziet in Nederland heel goede dingen op rijstijlgebied. In dit kleine landje hebben we het toch goed voor elkaar. Wel vind ik het jammer dat juryleden bijna nooit een 2 of een 10 durven geven. Blijkbaar zijn ze bang om mensen te choqueren of bezorgd dat de ruiter naast zijn schoenen gaat lopen. Gevolg is dat er meestal wordt gewonnen met één puntje verschil. Wat heb je daar nu aan?”

De springruiter helpt op Horse Event Bit-lezers Yasmin van der Lande (vrijdag om 15.10), Annemieke Bos (zaterdag om 16.35) en Melody Berveling (zondag om 11.00) met rijtechnische problemen. Hij geeft hen persoonlijke aanwijzingen en neemt tot slot zelf de teugels in handen. Op vrijdag (om 15.45 uur) en zaterdag (om 17.00) komt mijnheer Voorn ook naar de Bit-stand voor Meet & Greets.