lord s
lord s

Met een pony tussen de paarden

Nieuws

“Oh wat sneu, een paardenruiter moet weer op een pony gaan starten”, klonken de reacties op Facebook toen Kelly Zuidervaart twee jaar geleden de goedgekeurde D-ponyhengst Lord S onder het zadel kreeg. Inmiddels lacht ze net zo hard terug: de combinatie heeft afgelopen weekend haar debuut gemaakt in het ZZ-zwaar.


“Lord is een goudeerlijke pony, er zijn maar weinig paarden die zo graag willen werken”, vertelt Kelly. Twee jaar geleden kwam de pony op haar pad. “Ik reed al een tijdje in het Z1 bij de paarden. Ik trainde verschillende paarden richting het Z en via Alexandra Teeuwen kwam Lord op mijn pad. Zij reed de pony en ik zei tegen haar: als je ooit hulp nodig hebt, dan bel me maar. En ja hoor, ze belde op of ik de pony wilde trainen.”

Tussen Lord en Kelly is een gigantische band gegroeid. “Ik ging altijd al naar hem kijken, want ik vond het zo’n leuke pony! Hij deed me denken aan mijn oude pony en ik besloot hem gewoon te gaan trainen, ik hou wel van een uitdaging. Het was niet de bedoeling dat ik dat zou blijven doen, maar dat is toch gebeurd. Het klikte zo goed, Lord leert echt gigantisch snel. Ik geniet er zo ongelooflijk van om hem te rijden.”

Officieel moet een pony 1.48,1 m zijn om te starten in het ZZ-zwaar. Lord S is slechts 1.47 m. Toch spoorde een jurylid Kelly aan om contact op te nemen met de KNHS. “Ik sprak een jurylid en zij zei: waarom niet? Je scoort twee winstpunten in één proef! Die pony redt dat makkelijk. Dus besloot ik lekker brutaal de KNHS te bellen en mijn verhaal te doen. Ze zeiden dat ik binnen een week bericht zou krijgen. En ja hoor, binnen een week lag de brief op de mat: ik kreeg dispensatie.”

Een pony tussen de paarden is helaas soms nog steeds een taboe. “Ik ben echt uitgelachen. Op Facebook stonden reacties als: ‘Oh wat sneu, een paardenruiter die weer op een pony moet gaan starten’. Maar ik trok me er niets van aan, wie het laatst lacht, lacht het hardst! Ik ga gewoon de ring in, het maakt niet uit wat anderen denken.”

Uiteindelijk lacht Kelly inderdaad het hardst. “Lord hoort er dan misschien niet bij, maar hij doet het zo goed! Ik wist gewoon dat er zoveel meer in zat. We hebben echt een hele goede band en als je die eenmaal hebt, gaat Lord voor je door het vuur. Ik heb er gewoon geen woorden voor.”

Waar het schip gaat stranden? Kelly hoopt voorlopig nog nergens. “We gaan gewoon door, met ons verstand op nul. Mijn droom is natuurlijk die lange jas. Met de paarden die ik voorheen reed kwam ik tot het Z1 en het ZZ-licht, maar nu Lord en ik al zo ver zijn willen we natuurlijk gewoon verder!”

Bron: Bit