060317927_ABFweb
060317927_ABFweb

Juryblog: De link tussen verzorging en een nette dressuurproef

Nieuws

Toen ik 12 jaar was kreeg ik mijn dressuurpony Igor. De dag voor een wedstrijd was ik altijd heel druk in weer. Ik poetste mijn zadel, maakte mijn beugelblokjes schoon en poetste de beugels op met zilverpoets. Het hele hoofdstel ging uit elkaar om geen plekje te missen tijdens het schoonmaken. Mijn laarzen, toen nog van rubber, moesten natuurlijk ook blinken. Ik had toen al uitgevonden dat als je er haarlak opspoot, ze prachtig gingen glimmen.

[caption id=”attachment_42156” align=”alignright” width=”278”] Jurylid Carolien Reverdink[/caption]



Ook Igor moest er aan geloven. Igor was een schimmel en dus waste ik hem van top tot teen met flink veel sop om hem stralend wit te krijgen, zelfs in de winter. Op de boerderij waar ik woonde hadden we een heteluchtkanon, die zette ik aan in de ruimte waar ik Igor waste zodat hij het niet koud kreeg. Op de wedstrijddag stond ik voor voor dag en dauw op om hem opnieuw te wassen, want echt wit was hij een nacht natuurlijk niet meer. Dit deed ik allemaal voor dat allerlaatste cijfer in mijn proef: het cijfer voor de verzorging. Ik was zo benieuwd naar dat cijfer, had er zo mijn best voor gedaan. En dan stond er een 7! Ik kon wel janken! Een 7...Zo veel werk voor maar een 7?! Een clubgenootje die een bruine pony had, kreeg ook een 7. Maar op haar pony zag je een stofstreep op zijn kont en haar laarzen zaten nog onder het zand. Zo teleurgesteld was ik dan.
‘Een 7... Zo veel werk voor maar een 7?!’

Maar ik bleef volhouden. Toen besloot ik, als ik later groot ben word ik jury en dan ga ik dat anders doen! En dat heb ik gedaan. Ik geef niet iedereen een standaard cijfer. Ik kijk echt of er moeite is gedaan (en of de ponycombinaties het zelf hebben gedaan ;) ). Een schoongewassen schimmel krijgt van mij minimaal een 9. Toen ik een amazone een compliment gaf over haar mooie witte pony en haar liet weten dat ze een 9 had gekregen, vertelde het ponymeisje met een glimlach van oor tot oor trots dat ze de pony samen met haar zusje in haar bikini had gewassen. Dat is dan toch loon naar werken?
‘Een schoongewassen schimmel krijgt van mij minimaal een 9’

Maar wat heeft verzorging nu te maken met een nette dressuurproef? Meer dan je denkt. Dat is me nog duidelijker geworden sinds ik jureer. Als je een pietje precies bent op je eigen outfit, je harnachement poetst tot in elk detail en je paard of pony ziet eruit om door een ringetje te halen (wat niet betekent dat je dure spullen moet hebben), dan trek je die lijn (meestal) ook door in de andere aspecten van je sport. Dan denk je ook na over iedere lijn die je rijdt. Dan laat je op dat gebied ook niets aan het toeval over.

In onze sport gaat het om details en een precies gereden proef scoort punten. Door een oefening heel netjes en technisch goed uit te voeren moet zelfs een heel kritische jury wel een goed cijfer geven. Zorg dus dat de jury zo min mogelijk ‘te zeuren’ heeft over de uitvoering van een onderdeel. Veel combinaties laten daar juist punten liggen. Ze snijden de hoeken af, rijden slordige lijnen zoals diagonalen, voltes en gebroken lijnen. Dan zijn er nog de overgangen. Die lijken zo makkelijk en we rijden ze vaak maar toch worden juist de overgangen vaak ‘vergeten’ en niet bewust getraind. En laten die nu juist in alle proeven beoordeeld worden. Sommige onderdelen tellen zelfs dubbel, van de B tot en met het hoogste niveau! Dit is geen onwil van ruiters maar meestal onwetendheid. Maar onthoud: alleen al door precies te rijden gaan je punten omhoog.
‘In onze sport gaat het om details en met een precies gereden proef scoor je punten. Veel ruiters laten daar juist punten liggen’

Nu hoor ik je denken, heel precies rijden, hoe doe ik dat dan?

  • Begin met je dressuurproef goed te lezen. Weet hoe je moet rijden.

  • Teken je proef eens uit op papier.

  • Schrijf je proef helemaal uit. Begin bij het binnenkomen, waar moet je aan denken? Schrijf het allemaal op en niet alleen maar: rechthouden. Dus vanaf het afwenden, waar je afwendt, hoe je de overgang rijdt naar het halthouden, hoe je weer wegrijdt en zelfs wanneer je begint met de inzet van je wending bij C. Het kost even tijd maar op deze manier word je heel bewust van je lijnen en de manier waarop je rijdt. Als het eenmaal op papier staat kun je het iedere keer nalezen als je die proef rijdt.

  • Rijd in een les je proef door en film de proef inclusief commentaar van je instructeur, zodat je weet waar je op moet letten. Of volg een proefgerichte clinic of schrijf je in voor een oefenwedstrijd.

  • Verander iedere keer dat je traint van hand. Rijd de diagonaal zoals je die ook in een proef zou rijden. Dus kaarsrecht en van letter naar letter. Doe hem opnieuw als je vindt dat het beter kan. Zo wordt het een gewoonte en hoef je daar in de proef niet meer over na te denken.

  • Rijd van onderdeel naar onderdeel. Dus eerst het ene onderdeel afmaken en dan beginnen met de voorbereiding van het volgende onderdeel. Het is niet slim om bij het binnenkomen al bezig te zijn met onderdeel vijf; die moeilijke uitgestrekte draf waar je paard meestal in galop gaat. Want dan gaat hij zeker in galop en gaan ook de andere onderdelen niet goed.








[handwritten]Carolien Reverdink is jurylid, amazone, instructeur, recepioniste op een vakantiepark en heeft een webshop. Met haar paarden The Ritz R&B, Walk of Fame CHWR en Saron WV rijdt ze op Lichte Tour niveau. Ze hoopt binnenkort de overstap naar de Midden Tour te maken. Carolien’s motto: Dressuurrijden doe je voornamelijk voor jezelf en niet voor ‘de punten’. Dan pas kun je er echt van genieten![/handwritten]

 
carolien