Paardendroom Kelly
Paardendroom Kelly

Mijn paardendroom in... Spanje, Zweden en Canada

Nieuws

Omdat Kelly Verbeem een half jaar moest wachten voor ze afstudeerde, besloot ze dat ze meer van de wereld wilde zien. “Ik dacht: ik heb geen geld, maar kan wel paardrijden dus ik ga in het buitenland iets met paarden doen.”



Half jaar


En dus stuurde Kelly vorig jaar een berichtje naar verschillende bedrijven via de vacaturesite Yard en Groom. “Uiteindelijk koos ik voor een topfokkerij van PRE’s in het zuiden van Spanje. Het was winter in Nederland, dus daar was het lekker warm vergeleken met hier. En bovendien wilde ik ook graag Spaans leren.” Kelly had een half jaar de tijd om rond te reizen. “Ik had mijn scriptie een dag te laat ingeleverd en ik mocht dus niet afstuderen. Ik moest een half jaar wachten en wilde die tijd goed besteden.”

Stalruiter


Op deze fokkerij was Kelly dagelijks druk met de paarden rijden. “Ze hadden zo’n 150 paarden en iedere dag reed ik er vier of vijf. Ik was gewoon één van de stalruiters en reed ook op het zelfde niveau mee.” Deze fokkerij lag afgelegen en Kelly miste dus wel de mensen en gezelligheid. “We hadden afgesproken dat ik drie maanden zou blijven en ik vroeg me dus ook af of ik na die tijd misschien naar een andere, centralere plek in Spanje kon.” Maar Kelly hoefde niet op zoek. “Op een dag kwam een dame uit Zweden een paard bij ons kopen. Zij vertelde me dat ze eigenlijk nog een groom zocht. Zij kocht het paard en ik ben gewoon met het dier mee gereisd naar Zweden.”

Vliegticket


Maar ondertussen ging de tijd ook dringen: drie januari moest Kelly afstuderen in Nederland. “Ik zei tegen de dame dat ik niet lang bij haar kon werken. Maar dit was geen probleem. Zij betaalde mijn vliegticket en zodoende ben ik een weekje in Nederland geweest om af te studeren.” Het werk met de paarden in Zweden was heel anders dan in Spanje. “In Spanje werden er veel paarden gereden. Het was soms net een fabriek; paarden poetsen, rijden en weer wegzetten om vervolgens de volgende te pakken. Het was echt aanpoten, in de ochtenden poetste ik me suf om de hengsten te laten glimmen en tijdens de training ging gerust de zweep erover als een paard niet helemaal deed wat de bedoeling was.”

Dekens, poedertjes en zalfjes


In Zweden werkte Kelly voor een vrouw die voor haar werk als advocaat veel op reis was. “Zij had twee paarden en een shetlander voor zichzelf. Het Spaanse paard kwam er dus bij en bovendien had ze nog twee paarden in pension staan. Ik droeg de zorg voor deze zes paarden.” Het soort werk was heel anders en Kelly beleefde er veel plezier aan. “Je hebt veel meer aandacht voor de paarden en de dieren waren ook echt de ‘kinderen’ van deze dame. Ik was de hele dag in de weer met dekens, poedertjes, zalfjes, borstels en poetsdoeken.” Bovendien had Kelly de ruimte om nu wel meer op pad te gaan. “Ik kreeg zakgeld naast de kost en inwoning en kon met de auto naar de stad rijden. Er waren meer mensen van mijn leeftijd en de mensen waren opener. Aan de andere kant woonden we aan de rand van een groot bos waar ik met de paarden dagen kon dwalen.”

Friese paarden


Na deze periode ging Kelly weer naar huis. “Ik dacht dat mijn wilde leven voorbij was en zocht een baan. Ik had zoveel mooie dingen meegemaakt, maar ik vond het ook wel goed zo.” Maar toen vroeg iemand of Kelly Friese paarden keuringsklaar wilde maken in Canada. “Ik dacht: dat gaat niet zomaar lukken. Maar mijn ticket werd betaald en ik kreeg niet alleen kost en inwoning maar ook aardig wat zakgeld per maand. Dus ik nam de kans aan.” Kelly werkte daar voor een Nederlands echtpaar dat 35 jaar geleden vertrokken is naar Canada om daar Friese paarden te fokken. “Ik trainde de jonge paarden voor de keuringen, zowel aan de hand als onder het zadel. Het was erg leuk werk en ik kon daar ook uren buiten rijden in de prachtige velden en door de heuvels. Dat was prachtig.”

Cadeaus


Kelly heeft genoten van haar ervaringen in deze landen. “Het was nooit mijn bedoeling om in de paarden te gaan werken want het is echt mijn hobby. Maar deze ervaringen waren echte cadeaus. Je leert zoveel mensen kennen en als je daar leeft gaan je ervaringen veel verder dan wanneer je daar op vakantie bent. Ik ben door het reizen veel zelfstandiger en ondernemender geworden. Ik ben niet zo bang meer om iets nieuws te beginnen. Als je in het buitenland werkt, leer je hele andere dingen dan op school of tijdens je werk in Nederland. Als je de kans hebt om zoiets als dit te doen, dan moet je het doen want je groeit er heel erg van.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

Imagen484
3693f002-1