Voerbak
Voerbak

De correcte calcium-fosfor verhouding in paardenvoer

Nieuws

Een optimale verhouding tussen calcium en fosfor in paardenvoer is 2:1. Maar wat gebeurt er als het dieet van je paard afwijkt? Wat gebeurt er met dat extra fosfor? Heeft het invloed op de gezondheid van botten, wordt het gewoon uitgeplast of bouwt het zich elders in het lichaam op?


“Een hypothese luidt dat de overmaat van fosfor in de voeding van een paard wordt opgeslagen in het bot, in de vorm van hydroxyapatiet kristallen, die ervoor zorgen dat het been stijf en sterk blijft”, legt Kathleen Crandell, ph.D, paardenvoedingsdeskundige van het Kentucky Equine Research center uit.

Calcium en fosfor spelen beiden een belangrijke rol bij veel lichaamsfuncties, zoals musculoskeletale gezondheid. Niet alleen de balans tussen de twee mineralen, ook de dagelijkse hoeveelheid is belangrijk. Crandell voegt toe: “De hoeveelheid calcium en fosfor in verschillende voeders kan erg veel verschillen, wat betekent dat een paard misschien niet de juiste balans van de mineralen binnenkrijgt.”

Om beter te bepalen wat er gebeurt als er hogere hoeveelheden fosfor worden gevoerd, heeft het National Research Council, een internationale groep van paardenonderzoekers, onderzoek gedaan. Zij voerden een groep paarden drie verschillende diëten over een periode van 42 dagen: een dieet met aanbevolen calcium en fosfor niveaus, een dieet dat rijk is aan beide mineralen en een dieet met alleen fosfor. Vervolgens maten ze verschillende botmarkers en parathyroïdhormoonspiegels, die aangeven of er een overmaat aan fosfor wordt opgeslagen in de botten en dus wordt vastgehouden in het lichaam.

Hun belangrijkste bevindingen waren:

  • Pony’s die het controledieet kregen (met een aanbevolen hoeveelheid calcium en fosfor) hadden een balans van 0, wat betekent dat geen van de mineralen werd opgeslagen in het lichaam.

  • Zowel calcium en fosfor blijven in het lichaam wanneer er een dieet wordt gevoerd met een hogere dan de aanbevolen hoeveelheid.

  • Toen de pony’s een hoge dosis fosfor kregen bleef het calcium blijft niet achter, maar fosfor wel.

  • Magnesium, een ander belangrijk mineraal voor de gezondheid van het paard, verminderde in adsorptie wanneer de pony’s een dieet kregen met een hoog fosforgehalte.

  • Er was een verhoogd fosforniveau in de urine wanneer de pony’s een dieet kregen met een hoog fosforniveau. Dit was echter niet zo wanneer ze zowel een verhoogde hoeveelheid calcium als fosfor binnenkregen, wat suggereert dat calcium en fosfor onoplosbare complexen vormen.


Maar het meest belangrijke aan dit onderzoek is dat het laat zien dat teveel fosfor in de voeding geen effect heeft op de botontwikkeling of het bijschildklierhormoon. Hoge gehalten van calcium, fosfor en magnesium kunnen wel stenen vormen, die weer koliek kunnen veroorzaken en operatief verwijderd moeten worden.

Bron: Equinews