Top 10 paardenfilms aller tijden

Nieuws

Je houdt van paarden. Je houdt van films. Wat is er dan fijner dan na een lange dag op stal ‘s avonds in je pyjama op de bank een leuke film opzetten? Bit zet de tien leukste paardenfilms voor je op een rijtje.#10


Black Beauty (1994)
Het boek ‘Black Beauty’ van Anna Sewell wordt wereldwijd gerekend tot één van de meest geliefde dierenverhalen. De eerste publicatie dateert van 1877. In de hoofdrol uiteraard een zwart paard, genaamd ‘Black Beauty’. In de film zien we hoe het dier door een samenloop van omstandigheden van het platteland in Londen terechtkomt. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk wordt ‘Black Beauty’ opgenomen in een liefdevolle familie. Hoewel het boek al diverse keren is verfilmd, zijn de kenners van mening dat de versie uit 1994 het dichtst bij het boek is gebleven.

#9


Dreamer (2005)
Paardentrainer Ben gaat zo op in zijn werk, dat hij niet in de gaten heeft dat zijn dochtertje Cale hem nodig heeft. Cale ziet maar één oplossing; ze wil haar vader trots maken door wedstrijden te winnen met het afgeschreven paard Sonador. Hoewel het er lang naar uitziet dat Cale dit niet gaat lukken, wint ze samen met Sonador dan toch een wedstrijd. De film ‘Dreamer’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een afgekeurd renpaard met de naam ‘Mariah’s storm’.

#8


Phar Lap (1983)
Phar Lap is de Seabiscuit van Australië. Phar Lap betekent ‘bliksemschicht’ en die naam doet de Engelse volbloed eer aan: hij wordt gezien als één van de beste renpaarden uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en Australië. De film is een eerbetoon aan deze racelegende en vertelt het verhaal van zijn veel te korte leven.

#7


National Velvet (1944)
In ‘National Velvet’ zien we een piepjonge Elizabeth Taylor in de rol van Velvet Brown. Samen met haar vriendje Mi Taylor besluit ze om met haar paard ‘The Pie’ mee te doen aan wedstrijden. Na een spannende race, komen Velvet en ‘The Pie’ als eerste over de finish. Als Velvet hierna uitgeput raakt en door een dokter wordt onderzocht, ontdekt de organisatie dat ze een meisje is. In die tijd mochten alleen jongens zich inschrijven voor wedstrijden. Velvet en haar paard worden gediskwalificeerd. Pas op het einde van de film wordt de titel van de film verklaard, kijken dus!

#6


Hidalgo (2004)
Ook deze film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Dat moed én overwinnen met elkaar samengaan, toont hoofdrolspeler Frank T. Hopkins wanneer hij zich inschrijft voor een loodzware wedstrijd. Het gaat om een 5000 kilometer lange race dwars door de woestijn! Niet alleen moeten paard en ruiter zich door de hitte heenslaan, ook moeten ze het hoofd bieden aan de snode plannen van andere deelnemers. Uiteraard spelen zich tijdens de race de nodige ongelukken af. De optimale geluidskwaliteit maakt dat je deze film heel intens beleeft.

#5


Spirit (2002)
Deze animatiefilm volgt de avonturen van een wilde Mustanghengst terwijl hij door het westen van Amerika reist. Wanneer hij voor het eerst mensen tegenkomt onwikkelt hij een opmerkelijke vriendschap met een jongen. Ook wordt hij verliefd op de mooie merrie Rain. Een film met een bijzonder verhaal, die niet alleen kinderen weet te boeien! Een leuk weetje: de muziek van de film is geschreven door Bryan Adams.

#4


The Horse Whisperer (1998)
De favoriete film van veel (jonge) paardenmeisjes! Robert Redford en Scarlett Johansson schitteren in een verhaal over een jong meisje dat een traumatisch ongeluk krijgt met haar paard. Zoals het paard als het meisje raken beide lichamelijk en geestelijk zwaar beschadigd. De film neemt je mee op de lange en moeizame weg van herstel en het terugvinden van het vertrouwen en de band die ze samen hadden.

#3


Black Stallion (1979)
Een indrukwekkende film die het verhaal vertelt van de jonge Alec die samen met zijn vader een reis per schip maakt. Alec raakt gefascineerd door een mysterieuze Arabische hengst die ook aan boord is. Na een tragische schipbreuk spoelen de jongen en de hengst aan op een verlaten eiland en zijn ze op elkaar aangewezen. Ze ontwikkelen een bijzondere band. Nadat ze worden gered gaan ze in New York de uitdaging aan om te racen tegen de snelste paarden ter wereld.

#2


War Horse (2011)
Een episch oorlogsverhaal van de hand van Spielberg. In de film wordt het veulen Joey gevolgd van zijn geboorte op het Engelse platteland tot de voorste linies van de Eerste Wereldoorlog, en alles daar tussenin. Het gaat vooral om de speciale band tussen een jongen en een paard. Wees gewaarschuwd: er zullen vele tranen vloeien, houd de zakdoekjes paraat! Nog een bijzonderheid: de film ontvang een award voor het uitzonderlijk goed zorgen voor de dieren tijdens de productie.

#1


Seabiscuit (2003)
Het verhaal van deze dappere, kleine volbloed is bijzonder genoeg op papier, maar het is tevens een fantastische film. Adembenemende race-scènes, goed acteerwerk en prachtige filmbeelden. Seabiscuit is een eerbetoon aan het tijdperk waarin de ‘Sport of Kings’ een echt Amerikaans tijdverdrijf was.

Naar een idee van: Horse Collaborative