Eurocommerce
Eurocommerce

Indrukwekkende docu over de val van stal Eurocommerce

Nieuws

Eurocommerce was tot voor kort een gouden merk in de paardensport. De paarden van deze stal behoorden jarenlang tot de internationale top en gaven de Nederlandse paardensport een enorme boost. Eigenaar Ger Visser bouwde op de achtergrond aan zijn imperium in zakelijk vastgoed en aan zijn vooraanstaande stal.


Maar toen ging er iets mis. Vlak nadat London onder  Gerco Schröder in 2012 naar dubbel zilver sprong tijdens de Olympische Spelen in Londen, werd er beslag gelegd op het paard. Door de Rabobank, dezelfde Rabobank die al jaren fiks investeert in de paardensport. Documentairemaakster Annette van Trigt, die net een succesvolle documentaire over Totilas had gemaakt, rook een verhaal.

Nu, twee jaar later, ligt er een documentaire die de val van de vastgoedmagnaat Visser en van zijn stal van dichtbij vastlegt. Van Trigt wist het vertrouwen te winnen van de steenrijke ondernemer en kon hem uitgebreid interviewen. “Er is zelfs beeld dat we samen op de koets een buitenrit maken. In het begin sprak hij vrijuit, omdat hij er op dat moment van overtuigd was dat hij het gelijk aan zijn kant had.”

Visser had toen al een enorm probleem: zijn vastgoedimperium stond op omvallen en de Rabobank zag de 300 miljoen euro die het had uitgeleend verdampen. Visser probeerde zijn paarden te redden door de stal te verkopen aan zijn zoon. Dat pikte de Rabobank niet, waarop er uiteindelijk beslag werd gelegd op de stal, de paarden en dus ook op het paradepaard London.

De Rabobank had het voornemen om de paarden voor de hoofdprijs te verkopen om zo iets van de verloren miljoenen terug te krijgen. En zo ontstond de slag om London, zegt van Trigt: “Ik heb de prins van Qatar gesproken die London wilde hebben, de Oekraïense miljonair Onyschenko en ondertussen volgde ik Gerco die vocht voor zijn paard. Er zit ook een scene in dat Gerco de nieuwe bewindvoerder van de bank rondleidt op het bedrijf van Visser omdat de Vissers zelf het terrein niet meer op mochten.”

De ruzies met de bank, de bewindvoerder die geen verstand van paarden heeft, de veiling, het gevecht van Gerco, de deconfiture van Visser: Van Trigt stond er met de neus bovenop en liet haar camera draaien.

Uiteindelijk werd London verkocht voor 10 miljoen euro. De andere paarden werden voor aanmerkelijk minder afgeslagen. “Een aantal is allang met winst doorverkocht,” weet Van Trigt. “Ik zag er laatst een opduiken in Syrië.”

Van Trigt heeft zich wel verbaasd tijdens het maken van de documentaire. “Zeventien jaar lang heeft Visser heel veel betekend voor de paardensport. Aan de ene kant heeft de Rabobank de paardensport altijd enorm gesteund, maar aan de andere kant hebben ze het heel hard gespeeld met Visser.  Dat is ook wel terecht. Er zijn ook nog wel wat tussenwegen denkbaar geweest om de Olympische toppaarden voor Nederland te behouden. Er zijn nu alleen maar verliezers.”

Ook over de rol van de KNHS (of beter gezegd het gebrek daaraan) keek Van Trigt op. Zeventien jaar lang was Eurocommerce hofleverancier van medailles op alle grote internationale toernooien.  “Ze waren er wel toen het goed ging, maar waar waren ze toen dit gebeurde?”

Zondag 4 januari kun je de documentaire De slag om London: de val van een Olympische springstal bekijken op NPO 1 om 23.05 uur.


Bron: Bitmagazine.nl