Psoas
Psoas

De psoas voor een betere houding en zit

Nieuws

Wist je dat de psoasspier cruciaal is voor een goede houding en zit? Deze spier is namelijk verantwoordelijk voor een stevige core, balans, beweging in het bekken en verbindt als enige spier het bovenlichaam met het onderlichaam. Kortom, als ruiter kan je niet zonder een getrainde en flexibele psoas.


Momenteel is de psoas erg hip en komt er steeds meer bewustzijn over deze spier. Waar het gaat om houding en zit kreeg je vroeger van je instructeur dingen te horen als:

  • ‘Dieper in je zadel zitten’

  • ‘Bekken kantelen’

  • ‘Hielen naar beneden’

  • ‘Rijden vanuit je centrum’


Dit zijn allerlei aanwijzigen die te maken hebben met de psoas. Zonder een goede coördinatie van de psoas zijn deze aanwijzingen namelijk onuitvoerbaar.

Waar zit de psoas?


De psoas hecht aan weerszijden van de wervelkolom (T-12) aan de bovenkant van het dijbeen. Hij ligt diep in het lichaam achter de organen en oppervlakkige buikspieren. Je zou flink diep in het bekken moeten duwen, ongeveer ter hoogte van de navel, om de psoas te kunnen voelen.

Simpele oefening


Met deze oefening van Tom Nagel kan je testen of je je psoas gebruikt:

  1. Ga met gestrekte benen op de grond liggen.

  2. Trek heel langzaam je voeten op tot je knieën helemaal gebogen zijn en je hielen plat op de grond staan.

  3. Als je buik zacht wordt of blijft en wat papperig aanvoelt, gebruik je je psoas. Worden je buikspieren hard, dan gebruik je niet je psoas maar je buikspieren. Probeer je buikspieren dus zacht te houden om je psoas te voelen tijdens deze oefening.


Train je psoas


Een gezonde, sterke maar flexibele psoas zorgt voor een goede houding en zit en kan talloze rugklachten voorkomen. Om je psoas te trainen moet je eerst bewust worden van waar de spier zit en hoe hij aanvoelt. Door de toenemende populairiteit van de psoas worden er tegenwoordig veel workshops  en clinics georganiseerd, zelfs specifiek voor ruiters. Ook het beoefenen van een sport als yoga of pilates helpt om je psoas te trainen.

Bron: The Secret to Riding-Engaging Your Psoas
Psoas