101213267_ABFweb
101213267_ABFweb

Houdingsproblemen opgelost: Wiebelende onderbenen

Nieuws

Een correcte houding en zit is heel belangrijk, dat weten we allemaal. Je paard kan alleen echt goed in balans lopen als jij hem niet in de weg zit. Maar ook al weet je best hoe het ideale plaatje eruitziet, het zelf helemaal perfect doen is best lastig. In deze nieuwe rubriek nemen we iedere maand een veelvoorkomend probleem in de houding op én naast het paard onder de loep met dressuuramazone en houding en zit specialist Barbara van den Broek. Deze keer bespreken we wiebelende onderbenen.‘Je benen moeten optisch stil blijven, maar je veert altijd wel iets mee’

Gevolg


“Wiebelende onderbenen zijn eigenlijk altijd een gevolg van iets anders”, begint Barbara. “Als je in een juiste houding in balans op je paard zit, kun je zijn bewegingen door laten vloeien in je eigen lichaam. Hiervoor is het belangrijk dat je romp stabiel is, zodat je je armen en benen ‘los’ kunt laten en daardoor ontspannen en stil kunt laten hangen. Stil betekent hierbij niet dat je benen niet mogen bewegen, paardrijden doe je natuurlijk nooit in een statische houding.” Er wordt weleens gezegd dat je je knieën ‘vast’ zou moeten zetten om mooi stil te zitten, maar dit is niet de bedoeling. Barbara legt uit: “Het gaat om ontspanning en één zijn met beweging van je paard. Je benen moeten dus optisch stil blijven, maar je veert altijd wel iets mee. Als je dit goed doet, komen je hulpen door zoals het moet. Dit wordt ook wel de onafhankelijke zit genoemd.”
‘Zoals bij veel problemen in houding en zit, is het bij wiebelende onderbenen verstandig je core goed te trainen’

Stabiele core


Sommige ruiters vinden dit lastig omdat ze te weinig rompstabiliteit hebben. Er is dan te weinig aanspanning in de rug- en buikspieren om de beweging op te kunnen vangen. Je mist balans, waardoor je armen en benen niet ontspannen en dus stil kunnen blijven. Zoals bij heel veel problemen in houding en zit, is het ook bij wiebelende onderbenen verstandig je core goed te trainen.” Een andere oorzaak van wiebelende onderbenen is het (vaak onbewust) klemmen en knijpen met de bovenbenen, wat sommige ruiters doen om te proberen hun benen zo stil mogelijk te houden. Barbara vertelt dat dit juist averechts werkt. “Als je klemt, kun je de bewegingen van je paard niet goed door laten vloeien naar beneden, waardoor je onderbenen juist gaan wiebelen, in plaats van dat ze mooi stil blijven hangen. Je verliest hiermee het verende aspect, wat juist zo belangrijk is. De spierspanning in je been moet zo zijn dat je been zachtjes mee veert en je heup, knie en enkel een schok dempend effect hebben.”

Drijven, drijven, drijven


Ook drijven bij iedere pas die je paard zet, leidt tot onrustige onderbenen. Veel ruiters doen dit onbewust. “Het probleem is dat je paard hier op afstompt en er zo aan went dat hij er niet goed meer op reageert”, legt Barbara uit. “Het drijven is totaal niet functioneel meer, en er is steeds meer been of andere hulpmiddelen nodig om hem actief te krijgen. Door te knijpen met je bovenbeen komt een paard vaak juist terug. Je veroorzaakt ruis, je hulpen komen niet goed door. Bovendien zal je paard zijn rug eerder hol dan bol maken als je teveel knijpt.” Is het geen onbewuste handeling maar drijf je toch iedere pas? Dan komt dat door te weinig balans en drijf je door jezelf vast te houden aan je paard.
‘Wees je bewust van wat je met je benen doet’

Tips om je benen stiller te houden:  • Heb jij eigenlijk geen idee hoe (on)rustig jouw beenligging is? Bekijk jezelf eens op een filmpje of in de spiegel. Je voelt het niet altijd, maar ziet het wel duidelijk.

  • Een stabiele romp met de juiste hoeveelheid spanning in rug- en buikspieren is de basis van een goede zit. Als je romp niet stabiel is, kunnen je benen onmogelijk stil zijn. De juiste aanspanning is zo dat recht op je zitbeenknobbels zit, je je rug rechtop houdt en je buik- en rugspieren precies zoveel aanspant dat je in balans blijft en toch mee kan veren. Het is hierbij belangrijk de spieren in je bovenrug te strekken. Laat iemand aan de teugels trekken als je op je paard zit. Voel je de spieren aanspannen halverwege je rug, onder je schouderbladen? Dit zijn de spieren die je rug stabiliseren.

  • Omdat een onrustige beenligging vaak onbewust door de ruiter zelf veroorzaakt wordt, is het belangrijk constant te focussen op jezelf. Wees je bewust van wat je met je benen doet! Let goed op je hulpen en de reactie van je paard en kom niet in de verleiding om iedere pas te drijven. Wees consequent, dan los je het snel op.

  • Als de oorzaak zit in disbalans, ga je waarschijnlijk klemmen als je staat in het lichtrijden. Maar de meeste ruiters vinden het het moeilijkst om hun benen ontspannen en stil te houden in het doorzitten. Ze gaan dan klemmen met hun benen en spannen hun billen aan om in balans te blijven. Probeer goed te voelen wat je doet in dat geval. Als je stapt, wat voel je dan? Wat is het verschil in spierspanning in je benen als je aandraaft? Voel je meer spanning in je benen? Ga dan terug naar stap en probeer bewust te ontspannen als je weer aandraaft.

  • Merk je dat je klemt met je benen? Probeer eens extreem te klemmen en dan los te laten, om bewust te worden van hoeveel spierspanning je hebt.

  • Natuurlijk moet je je been lang maken en je hakken uitdrukken, maar let erop dat je je hakken niet overdreven naar beneden drukt. Dit gaat namelijk gepaard met veel spierkracht en dat is niet goed. Je enkels moeten ontspannen kunnen blijven veren en je moet gevoel houden. Hakken laag houden is dus geen trucje, maar een gevolg van een mooi lang been.

  • Dat laatste geldt ook voor het naar binnen draaien van je tenen. Doe dit ook niet geforceerd, anders werkt het averechts. Je tenen recht naar voren houden moet vanuit je heup komen.

  • Check ook je beugellengte. Rijd je met te lange beugels? Dan moet je te veel op je (boven)benen steunen omdat je contact mist. Te kort zitten is ook niet goed, dan ontstaat er in (vooral in een dressuurzadel) een te grote knik in je enkels. Natuurlijk is de juiste lengte afhankelijk van het type zadel. De lengte van je stijlbeugels heeft dus zeker invloed op je beenligging. Let er verder ook op dat je stijgbeugelriem mooi loodrecht naar beneden blijft hangen als jij je voet in de beugel zet.

  • Heb je al deze tips geprobeerd maar lukt het nog steeds niet om je benen ontspannen en stil te laten hangen? Check dan je zadel eens. Je zadel moet niet alleen bij je paard passen, maar ook bij jouw lichaamsbouw.