zweep zwepen
zweep zwepen

Zweepgebruik bij paarden pijnlijker dan gedacht

Nieuws

Paarden hebben niet zo’n dikke huid als we altijd hebben gedacht. Dat ontdekte de Australische veterinaire patholoog Lydia Tong tijdens een onderzoek in opdracht van het tv-programma Catalyst. Ze ontdekte dat de huid van een paard dikker is dan die van een mens, maar dat dit amper één millimeter is.


Volgens dr. Lydia Tong (van de New South Wales Department of Primary Industries) zit het verschil in het diepe collageenweefsel dat vlak onder de oppervlakkige pijnvoelende vezels ligt. “De epidermis van het paard, de bovenste laag van de huid waar de zenuwen worden gevonden die pijn waarnemen, is eigenlijk dunner dan de menselijke epidermis,” vertelt Tong aan de Catalyst, een Australische wetenschaps tv-show. Dit betekent dat paarden minder huidcellen hebben tussen de bron van de pijn, zoals bijvoorbeeld een zweep en de gevoelige zenuwuiteinden. “Je zou dus kunnen zeggen dat, wanneer het op pijn aankomt, de huid van een paard dunner is.”

Tong verrichtte haar onderzoek op verzoek van het wetenschappelijke tv-programma Catalyst, dat de vraag stelde: Is er een anatomische reden om te geloven dat paarden geen pijn voelen zoals wij dat doen? ”Deze studie suggereert dat de paardenhuid niet zo ongevoelig is voor pijn zoals vaak verondersteld wordt bij grote dieren”, aldus Tong. “En wat bovendien ook bekend werd is dat de huid van het lichaam, waar we het paard raken met de zweep, waarschijnlijk meer gevoel heeft dan onze huid.”

Volgens Tong was er ondanks dat er informatie beschikbaar was over de dikte van de paardenhuid, niemand die verder had gekeken naar de zenuwen in de paardenhuid. Zij bekeek daarom of de dikte en zenuwen van de huid van een paard werkelijk verschilde met die van de mens. Hiervoor nam ze een stukje paardenhuid van de flank en van de mens van het overeenkomende deel van het lichaam. Ze bestudeerde beiden op de structuur en de precieze locatie en hoeveelheid van zenuwweefsel. Haar werk onder de microscoop toonde aan dat de paardenhuid minder dan één millimeter dikker is dan mensenhuid, maar dat de epidermis juist dunner is dan die van de mens. Beide bevindingen zijn verrassend.

Met een speciale kleuring, die alleen het zenuwweefsel kleurde, ontdekte ze dat paarden meer zenuwuiteinden in hun huid hebben dan mensen. Dit is inclusief de zenuwen in de epidermis waar de pijnwaarneming ontstaat. “We waren verbaasd over deze eenvoudige bevindingen.”

Tong wil haar ontdekking verder uitwerken in een groot wetenschappelijk onderzoek. “Ik geloof erin dat we wetenschappelijke feiten moeten hebben om een goede beslissing te nemen over zweepgebruik bij paarden. Gebruiken we pijn om paarden sneller te laten rennen? Tot nu toe lijkt het er wel op.”

Peter McGauran, hoofd van de Australische racebestuur, vertelde de Catalyst dat de renwereld tevreden is als de jockeys zich houden aan het limiet van zweepgebruik. Zolang zij niet over dit limiet heengaan is er, op basis van beschikbaar veterinair advies, volgens hen geen wreedheid tegen paarden. Volgens McGauran zijn de zwepen, die tijdens de paardenraces gebruikt worden, opgevuld. “Er zijn strikte regels over hoevaak een jockey een paard mag slaan en op welke manier. Ik geloof niet dat dit pijn doet voor een paard.”

“De zweep wordt gebruikt om het paard ertoe te bewegen de best mogelijke prestaties te leveren. Als er een aspect van wreedheid bij zou zitten zou noch ik, noch de vele duizenden mensen die liefdevol voor deze paarden zorgen daar deel aan willen nemen.” McGauran erkent dat als er bewijs naar voren komt dat een zweep pijn toebrengt aan het paard, de renwereld de zweep zal verbieden.

Klik hier om het materiaal van The Catalyst te bekijken.

Bron: Horsetalk & Horses