Anky van Grunsven
Anky van Grunsven

Waar Anky naar kijkt bij een potentieel jong dressuurpaard

Nieuws

Het is enorm lastig om in te schatten of een jong paard de potentie heeft om een topper te worden. Niemand weet hoe het zal gaan, totdat het paard zichzelf bewijst. Toch zijn er enkele punten waar je op kan letten om het een klein beetje in te schatten. Op Horse Collaborative geeft dressuurkoningin Anky van Grunsven tips.



Eerste indruk


“Allereerst kijk ik naar het hele plaatje. Vind ik de kleur en de bouw mooi? Voel ik me aangetrokken tot het paard? Het is lastig in te schatten of een paard Grand Prix kan lopen als hij 2,5 jaar oud is, maar bij Bonfire wist ik toen al dat hij speciaal was.”

Juiste bouw


“Heeft het paard de juiste bouw? Oké, misschien is er één ding dat niet goed is, maar geen enkel paard is perfect. En hoewel zijn been misschien wat te recht is, compenseert hij dat met iets anders.”

Stap


“Een goede stap moet relaxed en actief zijn. Daarnaast moeten zijn passen groot genoeg zijn, maar ook weer niet te groot. Ik hou daar niet van. De stap moet voldoende zijn, maar als hij te groot is, wordt het lastiger hem te verzamelen als je bij de hogere levels komt.”

Draf


“De draf is een gang die je, met training, het meest kan aanpassen. In de draf wil ik graag een actief achterbeen zien. Ook zie ik graag verschillenden ‘soorten’ draf. Heeft hij een grote draf en een kleine? Ze moeten ook vrij zijn in het gebruik van de schouder.”

Galop


“De galop is een gang die je, net als de stap, niet echt kunt aanpassen. Het is dus belangrijk dat het paard van nature al een goede galop heeft. De galop moet niet te groot en langzaam zijn, maar te vlot is ook niet goed bij een jong paard. Ga op zoek naar iets ertussenin. Let er ook op dat het paard zichzelf draagt. Dat geldt trouwens niet alleen voor de galop, maar voor alle gangen.”

Willen werken


“Ik houd van gevoelige paarden. Paarden kunnen snel en schrikachtig zijn, zolang ze maar voor je willen werken. Zo moeten altijd hun best doen en je tevreden willen houden.”

Anky voegt er nog een laatste tip aan toe: “Ik denk niet dat het verstandig is als ‘onervaren’ ruiters jonge paarden kopen. Zij doen er denk ik beter aan als ze een gemakkelijk, getraind paard kopen waarop ze kunnen leren hoe je op de juiste manier moet rijden. Het is niet makkelijk om een jong paard op de juiste manier op te leiden.”

Bron: Horse Collaborative