benen details
benen details

Waar, hoe en hoe snel – de drie ‘basisregels’ van je paard

Nieuws

Een paard concentreert zich doorgaans op drie dingen: waar moet ik zijn, hoe moet ik het doen en hoe snel. Als je als ruiter ook de focus op die drie dingen legt, zal het makkelijker zijn je paard tijdens de training te begrijpen. Dat zegt trainer Neil Davies op Horsetalk.



Waar moet ik naartoe


Als je rijdt, concentreert je paard zich op waar hij heen gaat. Als je van de ene kant naar de andere kant van de bak rijdt, zijn veel mensen blij als ze aan de andere kant zijn. De weg daar naartoe doet er vaak niet toe. Het paard gaat zo een beetje zijn eigen weg. Hij denk: oh, daar staat een poort open, als ik daar nou doorheen loop, kan ik hier misschien weg. Of hij denkt: daar staat iets aan de andere kant van het hek en dat is eng, laat ik er met een grote boog omheen lopen.
Bedenk als ruiter dus goed hoe je lijnen wil rijden. Wil je naar de andere kant van de bak door middel van een rechte lijn of een gebroken lijn bijvoorbeeld. Zorg dat jij de controle hebt.

Op welke manier


Het volgende punt waar het paard zich op concentreert, is de manier waarop hij zich voortbeweegt. Hij kan bijvoorbeeld scheef gaan lopen, of altijd zijn hoofd een beetje naar een bepaalde kant buigen. Ook de gang waarin je rijdt, hoort enigszins bij de manier waarop je paard beweegt. Zorg dat je weet wat je wil en ben hierin ook duidelijk naar je paard toe. Laat hem niet zelf bedenken hoe hij die volte rijdt, maar zorg dat jij de baas bent.

Het tempo


Als laatste concentreert een paard zich op de snelheid waarmee hij beweegt. Natuurlijk heb je de gangen stap, draf en galop, maar binnen die gangen kun je ook eindeloos variëren in tempo. Als hij bijvoorbeeld iets ziet wat hij eng vindt, kan hij sneller gaan lopen om er voorbij te gaan, maar hij kan ook slomer worden om er op z’n gemak naar te kijken. Als je je paard dat telkens laat doen, heeft hij de controle over het tempo en dat is niet de bedoeling. Zorg dat het paard altijd het tempo loopt dat jij wil.

Alles wat je je paard leert, komt voor hem terug op deze drie dingen. Het is volgens Davies dan ook belangrijk hier zelf ook altijd bij stil te staan. Of je nou een paard voor het eerst rijdt, of hem wat moeilijkere oefeningen aan leert. Je moet altijd de controle hebben over waar je paard heen gaat, hoe hij daar komt en hoe snel. Concentreer je zelf op deze drie dingen als je gaat rijden en het zal beter gaan.

Bron: Horsetalk