220509464_ABFweb
220509464_ABFweb

Op zoek naar het perfecte dressuurpaard

Welzijn Opvallend

Ben je op zoek naar een nieuw dressuurpaard? Houd je geld nog even in je zakken. Met de volgende tips van van topruiters en experts met jarenlange ervaring in het vinden van potentiële dressuurtoppers kun je een weloverwogen keuze maken.

“Als je op zoek bent naar een dressuurpaard moet je ervan overtuigd zijn dat het paard de training aankan”, luidt het belangrijkste advies van Tim Brown, die samen met Antonia Brown fokker is van dressuur, spring- en eventingpaarden in Groot-Brittannië. Maar hoe kun je zeker weten dat het paard dat jij te koop ziet staan of wilt gaan proberen geschikt is voor het niveau waar jij naar streeft?

Temperament

Bij discipline is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een gezond, maar trainbaar temperament. “Je wilt geen zenuwachtig paard. Hij moet in staat zijn om te kunnen gaan met alles wat hij ziet in de ring, of dat nu een bloembak is of het juryhokje”, aldus Brown.

Het is ook belangrijk dat het paard uitstraalt naar je te zullen luisteren. “Je moet kunnen onderscheiden of het paard eventjes fris is of van nature erg wakker, daar zit een verschil in”, vertelt Brown. “Dat is iets wat je met de jaren leert herkennen.”

Internationaal dressuurruiter Emile Faurie vindt het fijn als zijn paarden “een beetje heet, maar sensibel zijn”. “Als ze heet zijn, zijn ze makkelijker te trainen en zijn ze erg gevoelig. Daar houd ik van”, zegt hij. Het is daarnaast ook belangrijk dat je paard charisma heeft, een braaf paard zonder uitstraling kan saai overkomen op de jury.


Beweging en exterieur

Faurie kijkt naar het exterieur vanuit praktische overwegingen, niet alleen voor het oog. “Een goede bouw zorgt ervoor dat een paard gezond blijft”, zegt hij. “Een paard dat goed in verhouding en in evenwicht is, is in staat om gewicht te dragen. Dat is van groot belang en je ziet het terug in hun bewegingstechniek. Mensen worden vaak aangetrokken door flitsende bewegingen aan de voorkant, maar hoe het paard van achteren loopt is eigenlijk veel belangrijker”, aldus Faurie.

Olympisch dressuurruiter Carl Hester is het daarmee eens. Hij vindt het belangrijk dat een paard bergopwaarts is gebouwd, een actief achterbeen heeft en een goede galop. Faurie vult aan: “Naarmate je verder komt in de dressuur is er steeds meer aandacht voor de achterhand, dus als je naar de bouw kijkt zijn achterbenen heel erg belangrijk, ze zijn nodig om het hele paard te dragen.”

“Je kunt de manier van bewegen van het front verbeteren, maar dat is met de achterhand een stuk lastiger”, gaat hij verder. Faurie zegt dat het verstandig is om te kijken hoe het paard loopt op een harde ondergrond, voordat hij wordt gereden. “Zo kun je hun manier van bewegen veel beter beoordelen”, zegt hij.


Bloedlijn

De bloedlijnen spelen een belangrijk deel in de keuze naar een goed dressuurpaard. “Het is erg interessant om te kijken naar de fokkerij, want er zijn veel eigenschappen bij de verschillende lijnen. Zo staan paarden met Jazz-bloed bijvoorbeeld bekend als heet”, vertelt Brown. “Maar ik wil wel met een open blik kijken naar wat een specifiek paard waard is. Een broer en zus kunnen vaak heel anders zijn qua uiterlijk en manier van doen.”

Faurie is het daarmee eens. “De bloedlijn is een nuttige leidraad om het karakter te polsen, maar er zijn in het verleden gouden medaille winnaars geweest met puur springbloed.”


Waar te zoeken

“Je weet nooit waar de volgende goede vandaan komt”, aldus Faurie. Kijk niet alleen in je eigen land, ook in Duitsland en Groot-Brittannië zijn goede paarden te vinden.

Bron: Horse and Hound

Dressuur