buitenrijden
buitenrijden

Oplossingen voor problemen tijdens het buitenrijden

Nieuws

Buitenrijden kan heel leuk zijn, maar het kan ook veel zorgen met zich meebrengen. Horse and Rider geeft oplossingen voor als je bang bent om buiten te rijden en beschrijft hoe je het beste kan handelen tijdens vier bekende situaties.


Vind jij het eng om alleen op pad te gaan, vrees je dat andere weggebruikers jou niet zien of dat niemand weet waar je bent als je eraf valt? De volgende tips kunnen ervoor zorgen dat jij je veiliger voelt op buitenrit:

  • Ga niet alleen op pad als je dit eng vind. Ga in het begin op pad met een andere ruiter met een betrouwbaar paard. Als dit goed gaat, kan je iemand vragen of hij met je mee wilt gaan op de fiets of te voet. Neem steeds wat meer ruimte van deze persoon, tot je genoeg zelfvertrouwen hebt om alleen te gaan rijden.

  • Vertel altijd iemand waar je naar toe rijdt en wanneer je terug zult zijn.

  • Zorg dat je altijd een telefoon bij je hebt.

  • Draag fel gekleurde kleding zodat andere weggebruikers jou goed zien.

  • Gebruik duidelijke handgebaren om andere weggebruikers te vragen om af te remmen.

  • Rijd op brede wegen, zodat er genoeg ruimte is om anderen te passeren.

  • Draag een cap en bodyprotector voor meer veiligheid.

  • Longeer je paard van tevoren om zijn overtollige energie kwijt te raken.


Er zijn een aantal situaties die regelmatig kunnen voorkomen tijdens het buitenrijden. Hieronder volgen vier situaties en leggen we uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Situatie: Een auto nadert je met hoge snelheid en maakt jou en je paard nerveus.
Actie: Blijf rustig, gebaar de auto om af te remmen en zoek een veilige plek op. Als de auto niet afremt, blijf dan goed aan de zijkant van de weg en rijd je paard zelfverzekerd voorwaarts. Als de mogelijkheid er is, zoek dan een berm of oprit op waar je in kan staan terwijl de auto passeert.

Situatie: Een hond rent blaffend op je af en lijkt agressief.
Actie: Blijf zelfverzekerd en draai niet om. Door weg te lopen, zal de hond dit gedrag vaker vertonen naar paarden. Vraag de eigenaar om de hond onder controle te houden. Vaak is het zelfverzekerd naar een hond toe rijden al genoeg om te zorgen dat de hond omdraait. Jij bent tenslotte een stuk groter dan hem.

Situatie: Je paard is erg enthousiast en bokt.
Actie: Maak je paard moe! Zoek een steile heuvel of ga een lang stuk draven zodat je paard zijn energie kwijt kan. Hoe meer je hem tegenhoudt en zijn gedrag onderdrukt, des te meer kans je hebt dat hij bokt.

Situatie: Je krijgt je paard niet langs een eng object.
Actie: Stap af en leid je paard langs het enge object. Het is niet erg om af te stappen, maar onthoud dat dit een oplossing voor de korte termijn is. Doe een schriktraining met je paard zodat hij went aan enge objecten en neem wat lessen, indien nodig.

Bron: HorseandRiderUK