will rogers
will rogers

Bomproof buitenrijden met Will Rogers

Nieuws

Langsrazende auto’s, een kudde koeien of een enge container: een buitenritje is voor veel paarden én ruiters een beproeving. Dat hoeft niet. Paardentrainer Will Rogers, een kei in het ‘bomproof’ maken van paarden, vertelt hoe je je paard kan voorbereiden op enge situaties. “Ik laat zien hoe je paarden kan trainen om dingen niet meer eng te vinden. Er is zoveel mogelijk als er vertrouwen is tussen ruiter en paard.” In Bit 248 lees je meer over de paardentrainer.


Eerst even een reality check. Wie denkt dat met een paar snelle tips van Will Rogers die kamikaze-buitenrit opeens verloopt als de spreekwoordelijke ‘walk in the park’, heeft het mis. Aan het bomproof maken van een paard gaat niet alleen een gedegen training vooraf, ook is het van het grootste belang dat er veel vertrouwen is tussen ruiter en paard én dat de ruiter de juiste mindset heeft. Met andere woorden: word je al bang als je alleen maar denkt aan de koeien die je onderweg gaat tegenkomen en de reactie van je paard daarop en heb je geen idee wat je daaraan kunt doen, dan kun je die buitenrit beter nog even uitstellen.

“Het is heel belangrijk dat alle voorwaarden om een fijne buitenrit te maken op orde zijn”, legt Will Rogers uit. “Jij en je paard moeten er klaar voor zijn. Het paard moet willen doen wat jij op dat moment van hem vraagt, bijvoorbeeld langs iets engs lopen. Als hij toch stopt, wil omdraaien of ervandoor wil gaan, dan moet jij weten wat je moet doen om dat te voorkomen. Weet je dat niet, dan zijn jullie er nog niet klaar voor.” Daarbij merkt Will wel meteen op dat je je natuurlijk nooit op alle situaties kunt voorbereiden. “Maar juist daarom is het belangrijk dat je weet hoe je moet reageren als je paard schrikt, in het belang van de veiligheid voor jou en je paard.”

Tips van Will


Will gaat het liefst buitenrijden samen met een andere ruiter, zodat de paarden steun aan elkaar hebben. “Ideaal is natuurlijk om als jij een jong, onervaren of bang paard hebt, iemand te vragen met een ervaren, rustig paard. Dit loopt waarschijnlijk wel langs de enge situatie en jouw paard leert dat er niets is om bang voor te zijn.”

Niet iedereen heeft echter die mogelijkheid. “Bedenk dan goed of jij en je paard er klaar voor zijn om de uitdagingen die je tijdens een buitenrit kunt tegenkomen, veilig het hoofd te bieden. Is dat niet zo, dan is mijn advies om niet te gaan, maar eerst thuis verder te oefenen. Denk niet: ik ga de weg op en zie wel hoe het gaat. Je springt toch ook niet uit een vliegtuig als je niet weet hoe de parachute werkt? Zo gebeuren er ongelukken.”

Een goede tip van Will is om, als het niet lukt, kleine stapjes te nemen. “Zorg er bijvoorbeeld eerst voor dat je met vertrouwen en controle in de binnenbak kunt rijden. Lukt dat, ga dan naar de buitenbak. Gaat dat goed, stap dan eens over het erf heen, totdat jij en je paard daar ook op hun gemak zijn. Dan kun je een stukje langs de weg proberen.”

Kom je tijdens een buitenrit ergens echt niet langs omdat je paard bang is, ga dan niet het gevecht aan, maar draai om en neem een andere weg of ga naar huis. “Denk niet dat je paard ‘gewonnen’ heeft, want zo werkt het brein van een paard niet”, weet Will. “Werk thuis verder aan de controle over het lichaam en de benen en het vertrouwen tussen jou en je paard, want dat is de basis.”

Lees meer in Bit 248, hier te koop!

Horse Event


Wil je Will Rogers zelf in actie zien? Kom dan op zaterdag 9 of zondag 10 september naar Horse Event in Ermelo. Will verzorgt daar een aantal demonstraties. Ook komt hij langs in de Bit-stand voor een Meet & Greet, waarbij je hem al je vragen kunt stellen.

Bron: Bitmagazine.nl
will rogers