Buitenrit
Buitenrit

Tips voor buitenrijden

Nieuws

Veel ruiters en amazones gaan wel eens op buitenrit met hun geliefde viervoeter. Hieronder staan een aantal tips om buitenrijden nog leuker en veiliger te maken, heb jij nog andere tips?1.


Zorg voor een goede basis. Zijn je (verzorg)paard en jij eraan toe om naar buiten te gaan? Zorg ervoor dat je elkaar vertrouwt en weet wat je aan elkaar hebt. Ook is het fijn om samen met een braaf paardenmaatje op stap te gaan.

2.


Zorg voor zichtbaarheid. Soms kan het snel donker worden, zeker wanneer je in de avond nog even snel de weg uit wilt. Zorg ervoor dat je paard en jij goed zichtbaar zijn op de weg. De ruiters en amazones met (auto)rijbewijs kennen vast situaties met fietsers zonder licht die je echt niet ziet. Dit geldt dus ook voor paarden, zorg voor voldoende reflectie/licht.

3.


Houd rekening met andere weggebruikers. We roepen vaak dat ander verkeer rekening moet houden met ons, maar ook wij kunnen soms nog meer rekening houden met de andere weggebruikers. Ruim je achtergebleven mest op, steek je hand uit, verleen voorrang, overleg met andere weggebruikers bij spannende situaties enzovoort.

4.


Investeer in de vertrouwensband met je paard. Wanneer je paard je volledig vertrouwt kun je daarop terugvallen wanneer jullie vreemde objecten of situaties tegenkomen.

5.


Let op de hoeven van je paard. Heb je geen ijzers en ga je af en toe de weg uit met je paard? Let dan op of de hoeven van je paard niet te ver afslijten. Wanneer dit onverhoopt toch gebeurt, is het verstandig om voor ijzers of hoefschoenen te kiezen.

6.


Buitenrijden is wederom een fijn excuus voor nieuwe aankopen. Heb je al een waterbestendige uitrijdeken, een vliegendeken met zadeluitsparing en zadeltassen?

7.


Zeker in de komende zomermaanden kun je niet om vliegenspray heen. Op buitenrit lijken de dazen en vliegen wel uit alle hoeken en gaten te komen om je paard en jou te vergezellen.

8.


Budgettip: Maak je eigen vliegenspray! Op internet zijn honderden recepten te vinden voor vliegensprays, maar let wel op wat voor middelen je gebruikt. Koop een plantenspuit en je bent klaar voor de zomer :) .