knuffelen miniatuurpaard
knuffelen miniatuurpaard

De sociale en mentale voordelen van het bezitten van een paard

Nieuws

Het is natuurlijk al lang duidelijk dat het houden van een paard veel fysieke voordelen heeft - denk aan een flinke training of het uitmesten van de stal. Wat je misschien niet weet is dat er ook heel veel mentale voordelen kleven aan het houden van een vierbenige vriend, vooral voor jonge mensen. Zij ontwikkelen zelfvertrouwen en eigenwaarde, schrijft HealthFitnessRevolution.1. Dag stress!


Een van de grootste voordelen is afname van stress. Uit onderzoek is gebleken dat de band die ontstaat tussen mensen en hun huisdier, een hoge bloeddruk kan verlagen. Omdat paarden geborsteld moeten worden en dagelijks aandacht verlangen, kan tijd doorbrengen met een paard het stressniveau verlagen. Het dagelijks borstelen van je paard heeft meditatieve voordelen en biedt hulp met het verminderen van stress.

2. Leer jezelf kennen


Rijden op je paard biedt ook veel mentale voordelen. Zo leer je veel over jezelf als je tijd doorbrengt op de rug van een paard en kan het een meditatief effect hebben omdat je op dat moment alleen bezig bent met rijden en op je paard te blijven zitten. Paardrijden is al een goede oefening op zich, maar er zit ook een groot voordeel in de connectie die ontstaat met het dier en de rust in je hoofd die je krijgt door een rit.

3. Bouw zelfvertrouwen


Bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen is het houden van een paard van onschatbare waarde. Je bent in een vennootschap, waarin jij de leider bent. Niets is beter voor je zelfvertrouwen dan leiderschapstraining. Je moet een dier van honderden kilo’s stap voor stap begeleiden en het trainen om je te volgen. En als het paard iets doet wat niet mag, ben jij er om hem te corrigeren.

4. Word nederig


Naast met het opbouwen van zelfvertrouwen, leert omgaan met een paard je ook nederig te zijn. Een paard zal je leren dat je het soms gewoon fout gaat hebben. Je reed die oefening niet helemaal goed, je benen schoten op de verkeerde plaats en daarom viel je eraf. Niemand zorgde ervoor dat je eraf viel, alleen jijzelf. Het is nooit de schuld van het paard. In elke situatie met paarden leer je van je fouten en word je er beter van. Paarden leren je dat je nooit klaar bent met leren, dat leert iedere ruiter al heel snel.

5. Denk creatief


Het houden van een paard leert je ook creatief te denken. Je krijgt namelijk dagelijks te maken met trainingsuitdagingen, die je dwingen creatief te denken over hoe je je paard traint en hoe je een probleem op gaat lossen. Als iets de vorige les lukte, maar nu niet meer, wat ga je dan proberen? Hoe kun je dit probleem anders oplossen? Al deze actieve participatie in leren hoe je rijdt, hoe je moet trainen en wat je moet doen als je voor een uitdaging staat zal je helpen in een professionele omgeving. Het gaat om zelfbewustzijn.

6. Goed voor je sociale leven


En als laatste is het houden van een paard positief voor je sociale leven. Paardenmensen zoeken elkaar op en kunnen met elkaar praten over onderwerpen die met hun paard te maken hebben. Dit zal uiteindelijk leiden tot een vriendschap of in ieder geval tot een goede kennis.

Bron: HealthFitnessRevolution