Publiek
Publiek

De voordelen van sportpsychologie

Nieuws

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je hebt thuis heel goed getraind en bent helemaal klaar voor wedstrijd. Je geeft je op voor die mooie grote wedstrijd, maar dan gaat het ineens helemaal mis, de spanning en zenuwen gieren door je lijf…


Hoe kan dit? Sportpsychologen Sanne Beijerman en Rico Schuijers vertellen over de voordelen van sportpsychologie. Hoe kun je die vervelende spanning en zenuwen tegengaan?

Wat we allemaal vast herkennen, is de situatie dat je thuis traint en het heel goed gaat, je bent zelfverzekerd en klaar om op wedstrijd te gaan. Maar zodra je dan op wedstrijd gaat en op locatie aankomt, word je opeens onzeker en voel je de zenuwen opkomen. In alle takken van sport kun je last krijgen van zenuwen of psychologische problemen die jouw prestatie in de weg kunnen staan.

Wat is sportpsychologie nou precies?


Sanne: “Met sportpsychologie train je de mentale vaardigheden waardoor sporters beter kunnen presteren, mentaal sterker zijn en ook meer zelfinzicht ontwikkelen. Hierdoor kun je als sporter ontdekken hoe je bijvoorbeeld reageert op spanning en hoe je hier mee om kunt gaan.”

Rico: “Sportpsychologie is de psychologie van het gedrag van mensen in verschillende sport situaties. Dit gedrag verschilt in een trainings- en wedstrijdsituatie. Dit komt omdat je in beide situaties andere gedachten en gevoelens kan hebben die je gedrag kunnen beïnvloeden. Elke sporter heeft hiermee te maken, maar bij de paardensport kan het gevoel ook nog overgedragen worden op het paard.”

Voordelen van sportpsychologie in de paardensport


“Dat je als ruiter of amazone meer inzicht krijgt en daardoor een betere afstemming en communicatie ontwikkeld met je paard,” legt Sanne uit. “Daarnaast is het een groot voordeel dat je als ruiter of amazone meer controle krijgt over spanning, met name over de spanning bij jezelf maar daardoor ook meer controle over de spanning bij het paard.”
Rico: “Blijf altijd in jezelf investeren”

“Dankzij sportpsychologie besteed je ook aandacht aan het mentale aspect van sport,” vult Rico aan. “Veel atleten besteden veel aandacht aan andere aspecten zoals voeding, training en planning, maar het mentale aspect van de sporter blijft achter. Ook het plezier in de sport vergroot je op deze manier. Als je mentale training bijvoorbeeld inzet om minder zenuwachtig te zijn tijdens wedstrijden, ervaar je ook meer plezier tijdens het rijden van zo’n spannende wedstrijd. Vaak zijn ruiters of amazones iets te perfectionistisch. Door jezelf mentaal te ontwikkelen kun je realistischer naar de situatie kijken en er daardoor ook sneller blij mee zijn.”

Wees zenuwen de baas


Volgens beide sportpsychologen is het volgen van een mentale training een goede basis voor het terug dringen van zenuwen. Hierdoor ontwikkel je een realistischer zelfbeeld en krijg je meer inzicht in jezelf.

Wil je voor je komende wedstrijd dit weekend al een beetje voorbereid zijn, dan is het goed om aan de gedachten te werken die de zenuwen ‘triggeren’. Probeer deze gedachten voor te zijn en geef er minder aandacht aan of probeer ze om te buigen naar iets positiefs. Daarnaast kun je ook letten op je ademhaling om de spanning te laten afvloeien. En werkt een duidelijke planning en een realistisch doel ook erg goed bij het reduceren van stress. Hierdoor heb je namelijk een goede richtlijn om later op te reflecteren.

Facetten van sportpsychologie


Sanne: “Dit traject verschilt per sportpsycholoog. Zo werk ik tijdens verschillende sessies aan het doornemen en oefenen van ademhalingstechnieken, het stellen van doelen en het werken aan aandacht controle en gedachten. Ook een training met paard kan een onderdeel uitmaken van het traject.”
Sanne: “Blijf altijd op zoek naar verbetering en blijf bij jezelf en let goed op de reacties van je paard”

Rico bekijkt sportpsychologie vanuit vier modules. “De eerste module kijken we naar waarom je paardrijd en wat je demotiveert, maar ook juist motiveert. Hierbij werk je dan ook aan je vaardigheid om doelen te stellen. Daarna bekijken we hoe je als sporter omgaat met spanning en wat je er tegen kan doen. Ook concentratie komt aan bod. Best veel ruiters of amazones zijn snel afgeleid als ze op wedstrijd zijn, bijvoorbeeld door de volle tribunes of rondlopende mensen. Train hierbij je focus. Zelfvertrouwen is het laatste onderdeel. Vaak wordt je toch beïnvloed door de dingen die je tegen jezelf zegt. Als vaardigheid leer je hierbij dan ook om gedachten te veranderen en te controleren.”

Bron: Bitmagazine