150813805_ABFweb
150813805_ABFweb

De voordelen van zijgangen

Nieuws

Gymnastiek voor het paard, dat zijn zijgangen. En je moet er niet te licht over denken: oefeningen als schouderbinnenwaarts, travers en appuyeren zorgen voor verbetering van spiercoördinatie en lichaamsbesef van het paard. Dat schrijft Horsenetwork.


Uiteraard werken ze het beste wanneer je ze toepast op het volwassen paard en de oefeningen beetje bij beetje opbouwt. Deze oefeningen activeren diepliggende spiergroepen, die anders onbenut blijven. Als ze juist worden aangegeven, zowel onder het zadel of aan de hand, kunnen ze zelfs een paard verbeteren. Bijvoorbeeld bij paarden die arm bespierd zijn. Die krijgen diepe spieren rond het bekken, waardoor ze stabieler worden in hun beweging. Je kunt het beschouwen als een nieuwe taal aanleren voor het paardenlichaam. Als de gewrichten, spieren en pezen deze nieuwe taal leren spreken, is het paard in staat om vloeiend en effectief te bewegen.

Stabiliteit


Door zijgangen krijgt het paard een betere stabiliteit van de heupgewrichten en ruggegraat en daarnaast worden de borst- en bilspieren en het kruis sterker. Deze spelen een grote rol in het de beweeglijkheid van de voorhand, de paslengte en hoe hoog de benen worden opgeteld.

Kwaliteit uitvoering


Hoeveel voordelen je uit deze oefeningen haalt, is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de uitvoering. Veel ruiters beginnen er te vroeg mee, nog voor het paard lichamelijk volwassen is. Dan gaat het paard eerder schuivend door de oefening, dan dat hij zijn lichaam leert te dragen.

Kleine stukjes


Het is beter om de oefening in kleine stukjes aan te leren, dus een paar passen en dan weer recht vooruit. Je kunt dit beter herhalen, dan steeds lange stukken achter elkaar te doen. Ook is het aan te raden om voordat je aan deze oefening begint, eerst een keertwending om zowel te voorhand als om de achterhand onder de knie te hebben. Het lijkt een simpele oefening, maar hiermee wordt de basis gelegd om de zijgangen goed te kunnen uitvoeren: met buiging en reactie op het been, de achterhand onder de massa, op de juiste manier zijwaarts en nageeflijkheid.

Keertwendingen


Mocht er een probleem ontstaan in je zijgangen, dan kun je altijd weer terug naar de keertwending om dit op te lossen. Zijn je keertwendingen niet in orde, dan kun je ervan uitgaan dat dat ook het geval is met je zijgangen.

Bron: Horsenetwork