eventing
eventing

Word beter in de cross

Nieuws

Als je eventing rijdt weet je dat er heel wat komt kijken bij het rijden van een goede cross. Je mag niet te langzaam rijden, maar te snel is ook niet goed. Horse and Hound vroeg eventingexperts naar hun tips voor ruiters op ieder niveau.1. Ken je ritme


“Het ritme is de sleutel naar het rijden binnen de tijd”, vertelt eventingruiter Francis Whittington. “Je kiest een ritme uit en daar houd je je aan, je oefent het consistent. Tijdens je parcours houd je je ritme in gedachten, controleer je je tijdfouten om ze de volgende keer te oefenen.” Volgens Francis werken de topruiters aan ritme, balans en controle. Ze herhalen het tijdens wedstrijden nog even, wat ze helpt hun innerlijke klok te ontwikkelen.

2. Kijk over je schouder


Het klinkt misschien gek, maar James Templar, die in 1964 de Olympische Spelen reed, zegt dat het achteruit lopen van de cross dé manier is om de snelste route te vinden. Zijn leerling, Lucinda Green, die zes keer de Badminton won, geeft dit door aan haar eigen studenten. “Ik adviseer ruiters om tijdens het lopen van het parcours continu achterom te kijken, om de meest directe route te vinden. Het is fascinerend hoe je niet altijd alles ziet als je alleen vooruit kijkt.”

3. Oefen thuis het schakelen


Harry Meade deed zijn ervaring op het gebied van tempo op tijdens de jacht. “In de jacht leerde ik zo sympathiek mogelijk te rijden, omdat een paard dat in een ritme wordt gereden, in balans is en op efficiënte lijnen blijft, fris in zijn hoofd blijft en meer terrein kan dekken tijdens een dag.” Thuis rijd hij veel tempowisselingen om het paard makkelijker aan de hulpen te krijgen.

4. Vind de juiste afstand


Amateurruiter Vicky Franklin leerde zichzelf een ritme aan, ze gebruikte een kaart om de afstanden en tijden zelf te bepalen. “Ik leerde hoe snel een handgalop was en zong een liedje om in het tempo te blijven. In een snelle galop had ik ook een passend liedje en ook in de snelste versnelling zong ik mee. De liedjes hielden mijn paard in een goed ritme en ik kon me concentreren op de hindernissen.”

5. Blijf niet te lang hangen


“Veel ruiter springen en blijven nog een paar passen nadenken over hoe het ging”, vertelt eventingtrainer Sally Billing. “Het is beter om gewoon positief door te galopperen dan te snel weer bij de volgende hindernis te zijn.”

6. Iedere seconde telt


Als je elke hindernis in een cross van 30 hindernissen een halve seconde kan winnen, dan kun je een groot verschil maken. Harry Meade zegt dat er te veel tijd wordt verspilt bij enkele hindernissen. “Je moet in staat zijn je paard klaar te maken in galop en niet afremmen voor een enkele hindernis, zoals een picknicktafel.”

7. Laat een wending je niet uit het veld slaan


Gebruik je wendingen en zet niet te vroeg af. Een veelgemaakte fout is te vroeg afremmen en niet doorrijden na de sprong.

8. Vind het ritme


Francis Whittington voegt nog toe: “Elke parcoursbouwer heeft een ritme, het gaat erom dat je dat ritme elke keer weer vindt.”

Bron: Horse and Hound