Linde cross
Linde cross

5 Oefeningen voordat je begint aan een cross

Nieuws

Een cross rijden geeft een echte adrenaline stoot,  tenminste als alles goed verloopt. Om ervoor te zorgen dat je deze zomer een geweldige cross kunt rijden, hierbij vijf oefeningen die je zelf kunt rijden.



1. Houding


Oefen de houding die je tijdens de cross wilt hebben regelmatig. Je hebt een gebalanceerde en ontspannen houding nodig om de hele cross uit te rijden. Wat de beste houding voor jou is, kom je achter door veel te oefenen. Laat iemand je eens filmen terwijl je de juiste houding zoekt, op deze manier kun je terugkijken naar wat er eventueel anders moet.

2. Tempo


Een gelijkmatig tempo tijdens een cross is erg belangrijk. Dit helpt je om de ideale tijd te bereiken. Het is belangrijk dat je je paard makkelijk kan laten schakelen tussen verschillende tempo’s. Oefen dit thuis in de bak of in een weiland. Zorg ervoor dat je paard in een gelijkmatig basistempo galoppeert, versnel enkele passen, om daarna weer terug te komen naar je basis. Andersom kan dit net zo, galoppeer in je basistempo en houd je paard enkele passen in. Daarna versnel je weer tot je basistempo.

3. Ritme


Om geen tijd te verliezen tijdens je cross, is het belangrijk dat je in een vast ritme over de hindernissen gaat. Dit kun je thuis oefenen door balken op de grond te leggen. Dit kan in verschillende vormen zoals op een rechte lijn, maar ook op een grote volte. Galoppeer met je paard over de balken en zoek naar een ritme dat het beste bij jullie past. Doordat je werkt met balkjes en niet met hindernissen, hoef je je geen zorgen te maken over vallende balken. Je kunt je focussen op het vinden van een ritme en zorgen dat je paard bij iedere balk goed uitkomt.

4. Verschillende hindernissen


Om hindernissen die je in een cross tegenkomt te oefenen, hoef je geen crossterrein naast de deur te hebben. Hindernissen als een greppel of een smalle sprong kun je makkelijk thuis oefenen. Voor een greppel gebruik je meerdere balken, deze leg je tegen elkaar aan. Om de greppel breder te maken, leg je meer balken tegen elkaar aan. Voor meer tips over het springen van een greppel lees: 6 Tips voor het springen van een greppel.

Om een smalle sprong te oefenen kun je bijvoorbeeld een oude voerton gebruiken. Oefen met je paard over het midden van de ton te springen. Zo leer je je paard goed op te sluiten tussen je benen en over het midden van de sprong te gaan.

5. Oefen op een crossterrein


Heb je de bovenstaande oefeningen onder de knie, ga dan eens naar een crossterrein. Op deze manier kun je oefenen om meerdere hindernissen na elkaar te springen en hiertussen je tempo onder controle te houden. Er zijn in Nederland een heel aantal crossterreinen te vinden. Ook worden er regelmatig trainingen gegeven waar iedere ruiter aan mee kan doen.

Bron: Equo