stal mesten
stal mesten

10x Tijd besparen op stal

Nieuws

We doen het met liefde, maar al die klusjes op stal kosten vaak een hoop tijd. Uitmesten, voeren, borstelen, rijden… Voor je het weet zijn er weer een paar uur voorbij. Horse & Hound geeft tips om tijd te besparen op stal. Zo heb je meer tijd over. Dan kun je bijvoorbeeld eens een extra lange bosrit gaan maken.




  1. Als je wat vrienden hebt op stal, kun je enkele taken samen doen of verdelen. Jij kunt bijvoorbeeld ’s ochtends voeren en de paarden buiten zetten en je vriendin kan dan later op de dag de paarden weer binnen zetten en voeren. Zo hoef je maar één keer voor klusjes naar stal.

  2. Het is niet voor iedereen of voor ieder paard een optie, maar je paard op een weiland houden, heeft voordelen. Het scheelt je tijd qua uitmesten en je hoeft niet elke keer je paard naar de wei en naar stal te brengen.

  3. Ziet de staart van jouw paard er ook altijd zo vies uit? Vol modder en zand? Smeer er dan eens babyolie in. Dit zorgt ervoor dat al die viezigheid niet meer zo hardnekking in de staart van je viervoeter blijft zitten. Scheelt je weer tijd met poetsen.

  4. Zet je voer van te voren klaar. Als je een dag wat meer tijd hebt, kun je het voer alvast in porties klaar zetten. Brokken kun je in afgesloten emmers doen (bijvoorbeeld lege emmertjes waar paardensnoepjes in zaten) en hooinetten kun je van tevoren alvast vullen. Of het hooi alvast in groepjes leggen. Zo hoef je op het moment dat je gaat voeren het voer niet meer af te wegen, maar hoef je alleen maar de portie die klaar ligt te pakken.

  5. Het klinkt misschien logisch, maar als je wateremmers moet vullen, doe dat dan met een tuinslang en niet onder de kraan. Een lange tuinslang is dan wel handig, zodat je de emmer in de stal kan vullen. Zo hoef je niet met emmers heen en weer te sjouwen.

  6. Zorg voor een extra set kleding in je auto of op stal. Als je dan eens naar stal wil vanuit je werk of je moet na stal gelijk door naar een andere afspraak, kun je je snel even omkleden en hoef je niet eerst langs huis. Dat je eventueel naar paarden ruikt, moeten ze dan maar voor lief nemen ;-).

  7. Het kan zo zijn dat je gewoon echt te weinig tijd hebt voor je paard. Maar hem wegdoen is ook geen optie. Denk eens na over een verzorger of een bijrijder. Deze kan je helpen op stal en je paard rijden als het jou niet lukt. Zo hou je zelf iets meer tijd over, maak je de verzorger blij dat die kan rijden en houd je ook je paard gelukkig.

  8. Investeer in goede borstels en goed harnachement. Goedkoop is soms echt duurkoop. Een goedkope borstel is geen probleem, maar ze borstelen niet altijd even goed, waardoor je langer bezig bent met poetsen.

  9. Een andere tip die ook een investering vergt, is een rubberen mat in je stal. Maar het scheelt je daarna geld (er is minder stro nodig voor een goede ondergrond voor je paard) en tijd (omdat je minder stro hoeft weg te halen).

  10. Je wil natuurlijk dat je tuig er schoon uit ziet. Een goede schoonmaakbeurt kost echter veel tijd. Gebruik daarom af en toe een speciaal doekje voor je tuig (of een spray die je snel met een doekje inwrijft). Je tuig ziet er dan weer mooi uit. Het is alleen geen vervanging voor het echt goed schoonmaken van je tuig. Zo’n grondige invetbeurt blijft belangrijk, maar je hoeft het nu iets minder vaak te doen.


Wat voor dingen doen jullie om tijd te besparen op stal?


Bron: Horse & Hound