hoofdhalshouding
hoofdhalshouding

Onderzoek naar voorkeuren bij bouw van paard

Nieuws

Heb je het liefst een paard met een brede of slanke nek? Onderzoekers aan de universiteit van Sydney ontdekten dat een voorkeur voor een bepaalde bouw bij paarden deels afhankelijk is van je geslacht en hoeveel ervaring je hebt als paardeneigenaar.



Enquête


De drie onderzoekers lieten verschillende groepen paardeneigenaren op drie verschillende websites een online enquête invullen over hun voorkeuren voor onder andere hoofd- en halshouding, lengte en positie van de oren en vorm van het hoofd.  Van de ruim 1200 ondervraagden bleek 88% vrouwelijk, en bovendien was het grootste deel ervaren paardeneigenaar.

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat het grootste deel van de ondervraagden een voorkeur heeft voor de meer gemiddelde uiterlijke kenmerken. De vrouwelijke respondenten kozen dus eerder voor een rechte neus dan voor een extreme ramsneus of gedeukt Arabisch neusje. De mannelijke ondervraagden bleken juist meer de uitersten op te zoeken: ze kozen 4 keer meer voor een dunnere hals ten opzichte van de vrouwelijke groep.

Ook tussen de ervaren paardeneigenaren en de beginnende ruiters waren opvallende verschillen te zien: de beginners kozen juist vaker voor een brede hals.

Brede hals meest populair


Over het algemeen bleken een natuurlijke hoofd-halshouding, een holle neus, grotere oren en brede halzen het meest populair te zijn onder paardeneigenaren. “Deze trends zijn niet verrassend als je bekijkt hoe populair de bekende sportpaarden met deze uiterlijke kenmerken op dit moment zijn”, aldus de Australische onderzoekers.

Hoewel het logisch lijkt dat met name de ervaren paardeneigenaren een voorkeur zouden hebben voor een bouw die het meest optimaal is voor de gezondheid van het paard, bleek uit het onderzoek dat sommige voorkeuren juist nadelig zijn voor het paard. “De duidelijke voorkeur voor bredere halzen die uit het onderzoek naar voren komt is belangrijk, omdat van bepaalde trainingstechnieken waarbij de hals rond en breed wordt gemaakt, zoals de Rollkur, bewezen is dat ze nadelig kunnen zijn voor het welzijn van het paard”, zeggen de onderzoekers in hun studie.

Toch is volgens de onderzoekers een voorkeur voor paarden met een brede, onnatuurlijk gebogen hals geen nieuw verschijnsel in de paardenwereld. “Dergelijke aangespannen halzen zijn terug te zien in diverse kunstwerken uit verschillende culturen en periodes. Strijdpaarden, koninklijke paarden en sportpaarden worden al eeuwenlang vrijwel altijd afgebeeld met een onnatuurlijk gebogen hals.”

Verder lezen? Klik hier voor het complete onderzoek.


Bron: HorseTalk