Kruin
Kruin

Richting haargroei voorspelt voorkeurskant paard

Nieuws

Groeit het haar in de kruin van je paard mee met de richting van de klok? Dan zal hij eerder rechtsom draaien dan linksom. Dat veronderstellen onderzoekers aan een Amerikaanse universiteit.


Voor het onderzoek werden negentien rijpaarden ingedeeld op de eigenschappen van de kruinen op hun voorhoofd: de hoogte, de locatie en de richting van de haargroei. Daarna werd de reactie van de paarden op een onbekend voorwerp getest. De wetenschappers openden plotseling een paraplu en noteerden of het paard hier linksom of rechtsom voor wegdraaiden.

De test leverde een opvallend resultaat op: paarden waarvan de kruin in de richting van de klok mee groeide, draaiden meestal rechtsom, terwijl paarden met een kruin die tegen de klok in groeide juist vaker linksom draaiden. De plaats en hoogte van de kruin bleken echter geen significante verschillen aan te tonen.

Het onderzoek vormt een inleiding voor een diepgaandere studie naar haargroei en de lateraliteit, oftewel voorkeurszijde van paarden. Deze resultaten vormen alvast een goed inzicht in die lateraliteit, stellen de onderzoekers. Het zou een gemakkelijke manier kunnen zijn om vast te stellen wat de dominante zijde van een paard is, zonder het paard daarbij actief te hoeven testen.

Wat is de voorkeurskant van jouw paard? Klopt dat met de richting van zijn kruin? Laat het weten in een reactie op dit bericht!


Bron: Horsetalk