150105095_ABFweb
150105095_ABFweb

Starten met voltige: zo pak je het aan

Nieuws

Kreeg jij ook positieve kriebels bij het kijken naar voltige op het EK in Aken? Wat is dat gaaf! Trek je strakste legging uit de kast, doe je haren in een knot, even stretchen en ga ervoor! Maar lees eerst even deze 9 tips, zodat je jezelf niet voor schut zet.



Wees fit


1. Een basisniveau uithoudingsvermogen en soepelheid helpt je met de meeste oefeningen. Bij voltige wordt er als warming up vaak kort gerend en gestretcht. Zorg dat je niet al uitgeput bent voor je bij het paard in de buurt bent.

Kleding


2. Draag strakke, nauwsluitende en stretchy kleding. Dit maakt het je een stuk gemakkelijker om vrij te bewegen. Zorg dat je geen los vallende kleding draagt waarmee je vast kunt komen te zitten. Leggings zijn ideaal, daar kun je bijvoorbeeld een strakke top met lange mouwen boven dragen. Kleed jezelf in laagjes, gezien je het ongetwijfeld warm gaat krijgen en dingen uit wilt trekken.

Haar


3. Zorg dat je haar netjes vast zit, zodat je niet verstrikt of verblind kunt raken met al het haar in je gezicht.

Schoenen


4. Balletschoentjes zijn prettig voor voltige. Bedenk dat je met je schoenen op het paard zijn rug moet staan en de mogelijkheid bestaat dat je je mede-voltigeurs in het gezicht kan raken: geen lompe schoenen dus.

Nog meer schoenen


5. Neem een extra paar stevige schoenen of laarzen mee om rond te lopen op stal na je training.

Personal space


6. Maak je niet druk om je ‘persoonlijke ruimte’. Met voltige zit je nou eenmaal dicht op elkaar, je raakt anderen aan en je wordt aangeraakt. En geloof me: je zult blij zijn als je gegrepen wordt door je mede-voltigeurs als je half naast het paard hangt.

Just do it


7. Wees dapper! Het klinkt heel spannend om je beide handen los te laten terwijl je bovenop een paard staat, maar je zelfvertrouwen zal daar enorm van groeien. De volgende keer is het een piece of cake!

Niet drijven


8. Onthoud: je bent niet aan het paardrijden. Laat het controleren van de gangen en de snelheid van het paard maar aan de degene die het paard longeert over. Ga niet zelf drijven of klikken als het paard lui wordt.

Hakken hoog


9. Hakken laag? Vergeet het maar! Bij voltige zijn het juist je tenen die omlaag moeten wijzen.

En, heb je al zin om een lesje voltige te plannen?


Bron: Horse and Hound