Ruiterfitheid
Ruiterfitheid

Zo raak je gemotiveerd om aan je ruiterfitheid te werken

Nieuws

Natuurlijk, we houden ontzettend van onze paarden. En natuurlijk weten we ook hoe belangrijk onze eigen fitheid is om goed te kunnen paardrijden. Toch zijn er van die dagen dat het je al genoeg moeite kost om jezelf van de bank naar stal toe te slepen. Laat staan dat je na het werk op stal nog zin hebt om nóg meer te fitnessen... Gebruik deze strategieën om jezelf te motiveren om toch je laarzen te verwisselen voor je gympen.1. Stel doelen die je op korte termijn kunt behalen.


Als het puur om paardrijden gaat, zijn concrete doelen gemakkelijk te stellen: je wil bijvoorbeeld werken aan je uitgestrekte draf, of aan je kapstoktenen tijdens het doorzitten. Bij je ruiterfitheid kan het moeilijker zijn om kleine doelen te stellen, aangezien je waarschijnlijk één groot einddoel hebt: beter rijden. Ga voor jezelf na aan welke losse onderdelen van het rijden je wil werken en zoek daar concrete doelen bij. Wil je graag werken aan je uithoudingsvermogen? Download dan bijvoorbeeld een app op je telefoon die je kan helpen een hardloopschema voor je op te stellen. Wil je werken aan je balans? Misschien is een yogaklas bij een sportschool iets voor je. Door deze onderdelen ook weer op te breken in kleinere stappen (eventueel met behulp van een app of fitnessinstructeur), maak je voor jezelf gemakkelijk haalbare doelen. Dat werkt veel motiverender dan één groot, vaag einddoel!

2. Geef jezelf een tastbare beloning.


Van je paarden heb je waarschijnlijk al geleerd hoe motiverend het werkt om beloond te worden voor goed gedrag. Dat geldt niet alleen voor viervoeters! Maak je abstracte doel een tastbaar doel, iets wat je echt kunt aanraken of proeven. Maak een spaarpotje en stop er een euro (of vijftig cent, of twintig) in voor iedere kilometer die je hardloopt. De opbrengst gaat een goed doel: een nieuw zadel, een nieuwe wedstrijdset, die toffe beenbeschermers... Als je niet zo van het sparen bent en liever wat sneller een beloning voor je harde werk krijgt, kun je bijvoorbeeld ook uit eten gaan voor elke maand dat je je braaf aan je workoutschema hebt gehouden. Zie het als een suikerklontje aan het eind van een zware les ;-)

3. Maak een afspraak met je paard


Goed, je hoeft geen contract op te stellen en te laten ondertekenen met een hoefafdruk, maar het idee is er wel. We verwachten bij elke training enorm veel van onze paarden, dus waarom zouden zij niet dezelfde inspanning van ons mogen verwachten? Dat verdienen ze wel! Spreek dus af dat voor elke nieuwe oefening die je paard leert, jij ook een nieuwe fitness-oefening probeert. Of ga zelf een uur actief sporten voor elk uur dat je paard intensief beweging krijgt. Zoek een goede ‘deal’ die past bij de doelen die je hebt voor jezelf en voor je paard, en gebruik de liefde en verantwoordelijkheid die je voor je paard voelt als drijfkracht om deze doelen te behalen.

4. Samen is alles leuker


Buitenrijden is gezelliger met een maatje, en op wedstrijd gaan is minder eng als je iemand hebt om je aan te moedigen. Zo werkt het bij fitness natuurlijk ook! Alle bovenstaande tips werken nóg beter wanneer je iemand hebt die ongeveer dezelfde doelen heeft: nu heb je iemand om mee te denken over de beste schema’s, en iemand die kan controleren of je je doelen ook echt behaalt. Het kan nét die stok achter de deur zijn waardoor je toch weer op de fiets naar de sportschool springt. Stel dus bij je stalgenoten voor om samen aan jullie ruiterfitheid te gaan werden. Misschien kunnen jullie het vaste rondje buitenrijden ook eens joggend afleggen? Of er een mini-Ride & Run van maken, met één iemand te paard? En als iedereen zijn doelen voor de maand behaald heeft, gaan jullie natuurlijk met zijn allen uit eten!

Hoe motiveer jij jezelf om te sporten naast het paardrijden? Laat het weten in een reactie op dit bericht!


Naar een idee van Horse Collaborative