100126089_ABFweb
100126089_ABFweb

Hét geheim om in vrijheid met je paard te kunnen werken

Nieuws

In vrijheid werken met je paard, wie droomt daar nou niet van? Zonder teugels, touw of leadrope je paard graag bij jou willen laten zijn, uit eigen initiatief. In gedachten zie je jezelf vast al rennen over de heide, door het bos of langs de zee terwijl je paard in galop bij je blijft. Dat is dé ultieme vertrouwensband. Instructrice Liesbeth Jorna houdt zich actief bezig met het werken in vrijheid. Ze vertelt wat ervoor nodig is hiermee te beginnen en verder te komen.


De eerste waardevolle stap om te onthouden is dat Liesbeth benoemt dat plezier altijd voorop staat. “Denk altijd aan spelen in plaats van gelijk iets te willen van je paard. Al spelenderwijs leer je namelijk het meest over jezelf en je paard. Maak je paard nieuwsgierig.” Ze raadt aan om klein te beginnen en te starten in een roundpen of een deel van de bak of weide af te zetten. Wanneer je jouw paard daar los in plaatst en op die manier met je paard wilt gaan werken, leer je al heel veel over wat de invloed is van jouw eigen positie. Jouw positie bepaalt voor een heel groot deel wat het paard doet. En dat geldt ook voor de energie die je uitstraalt.

Wie wil jij zijn voor je paard?


“Wat je altijd moet onthouden in het liberty werk is het niet erg te vinden als je paard nee zegt. En dat is voor mensen best lastig, omdat wij over het algemeen behoorlijke control freaks zijn. Mensen vinden het gewoon moeilijk om de controle uit handen te durven geven. Zodra je zucht dat hij voor de zoveelste keer bij je wegloopt, ben je dus gefrustreerd. En dat maakt het voor het paard niet aantrekkelijk om weer bij je terug te willen komen. In plaats daarvan kun je beter denken: “Wat kan ik anders doen om te zorgen dat mijn paard wél bij mij wil zijn en blijven?” Als zoiets gebeurt, probeer het niet erg te vinden maar wees nieuwsgierig naar wat je kunt veranderen. Met zo’n instelling leer je heel veel.” Liesbeth geeft toe dat dit vaak best een uitdaging kan zijn om op deze manier naar jezelf en je paard te kijken.

Je moet jezelf dus omschakelen naar wie jij voor je paard wil zijn. Je leert de persoon te zijn die jouw paard nodig heeft. Dat vindt Liesbeth zelf super interessant, ook omdat alle paarden zo van elkaar verschillen. “Elk paard heeft weer een andere benadering nodig.”

Rijden met behulp van lichaamstaal


Werken in vrijheid blijkt ook grote voordelen te hebben voor het onder het zadel rijden. “In de eerste plaats wakker je de nieuwsgierigheid van het paard aan en ontdek je hoe hij met uitdagingen omgaat. Ook het geven van hulpen kun je in vrijheid je paard al goed vertrouwd mee maken, zoals stemhulpen.” Liesbeth geeft als ander voorbeeld dat ze zich niet alleen heel bewust is van haar eigen ademhaling, maar haar ademhaling ook inzet tijdens het werken. Met behulp van een duidelijke uitademing kun je je paard helpen ontspannen, zowel op de grond als rijdend. Ik gebruik het zelf ook als hulp om mijn paard te laten stoppen met lopen of te vertraging in zijn gang, zowel op de grond als rijdend. En als je niet terug kunt vallen op teugels of een andere directe verbinding met je paard, ben je dus echt aangewezen op je lichaamstaal.

Liesbeth zelf heeft jarenlang dressuurmatig gereden voordat ze in contact kwam met het werken in vrijheid. Haar interesse werd gewekt door haar, zoals zij het noemt, kostbare docenten. Bekende namen als Pat Parelli en Mark Rashid heeft ze veel van geleerd, alsook van David Lichman.

Lees ook: Maak je paard bomproof met Parelli

Bron: Bitmagazine.nl